left-1.jpg
right-5.jpg

Voor de jeugd

Heb je een feestje te vieren ? 

 

Of wil je gewoon iets verrassends beleven in de natuur ?

P1050206.jpg

 

 

Bezoekerscentrum De Veenweiden  en natuurvereniging IVN Alphen aan den Rijn organiseren voor jongens en meisjes,  spannende activiteiten in en rondom het Zegerslootgebied.

 Kabouterfeest

Rond het Bezoekerscentrum wonen heel wat kabouters. Wanneer een jarige in de buurt komt willen ze met die jarige maar wat graag feest vieren. Alle materialen staan er al gereed om een kaboutermuts te maken. Ook de appelsap of heksenlimonade staan al klaar. Jij en je vriend(innen)tjes krijgen met schmink een versierde neus en gekleurde wangen. En de jarige een brief van de kabouterkoning om de kruiwagen met alle materialen te gaan zoeken. Bij elke kabouterpaal gaan we aan de slag om een opdracht uit te voeren. Wanneer alle opdrachten uitgevoerd zijn, heeft de kabouterkoning een cadeautje van voor de jarige in petto.

P1080382_-_versie_2.jpg

 

Bij terugkomst lever je de oplossing van de vragen in en kun je met elkaar, tijdens een glaasje fris,  nog napraten over die tocht door de ruige natuur. 

Deze spannende tocht kun je het hele jaar door doen en is voor jongens en meisjes van 8 – 12 

Forensisch onderzoek 

Wat komen we te weten van de sporen die de natuur achterlaat  ?

Welke uilen komen er bij ons voor, maar vooral wat eet een uil ? Gewapend met loep, pincet, penseel, prikkers en vergrootglas onderzoeken wij de braakbal van een uil. Dit alles verzamelen wij in een petrischaaltje en aan het eind van de activiteit plak je alle botjes, ribbetjes en schedeltjes op een stoere plank die je als een blijvende herinnering mee naar huis mag nemen. 

Of je gaat als een ware speurder met een koffer samen met een IVN gids en al je vrienden op pad voor een waar CSI-onderzoek. Afhankelijk van het seizoen gaan wij op zoek naar sporen, die dieren in de natuur hebben achtergelaten: vraat-, graaf- en woonsporen. Heb je alle sporen gevonden, dan krijg je een echt speurdersdiploma. Maar in de koffer zit natuurlijk ook wat lekkers voor onderweg.

Bij heel mooi weer doen wij ons forensisch onderzoek in de sloot. Wij gaan met spiegels, onderwaterkijkers en zoekkaarten op onderzoek naar alles wat leeft in de sloot.

Deze activiteiten zijn geschikt voor jongens en meisjes van 8 – 11 jaar.

 

Levend Ganzenborden ?

dat kun je binnen en buiten doen !

Ganzenborden doe je meestal binnen, maar je kunt dit spel ook buiten in de natuur spelen. Bij elk nummer hoort een opdracht. Elke opdracht is anders en afhankelijk van het seizoen. Je kan hierbij denken aan: vang een spin en tel hoeveel poten een spin heeft. Hoe hoog is een boom, kun je dit zelf meten? Of, maak een zaadbom. Je werkt telkens met zijn tweetjes en voert samen de opdrachten uit.

Geschikt voor kinderen van 7 – 10 jaar 

 

I love recycling…

je gelooft 't niet wat je met ouwe spulletjes nog doen kan !

Afhankelijk van je leeftijd gaan wij oude materialen op een creatieve manier hergebruiken. Sokpoppen, bootjes van afvalhout en materialen uit de natuur. Telefoontjes en computers ontmantelen we en maken daar je eigen robot van. Maar ook kunnen wij water zuiveren of papier scheppen van afvalpapier. Je zult het zien, je raakt vanzelf enthousiast om te ontdekken hoeveel plezier je met oude spulletjes kunt hebben !

 

Valt er bij ons nog meer te beleven ?

Onze  begeleiders van de IVN jeugdgroep verzinnen steeds nieuwe leuke dingen !

Wil je daar meer van weten ?

Scroll op onze websites naar “jeugd” onder de knop “activiteiten”. Daar vind je allerlei activiteiten die we ook speciaal voor jou en je vriend(inn)en ter gelegenheid van je verjaardag of een ander feestje dat je vieren wilt kunnen organiseren.

Is dat ook iets voor jou ? Laat ons dan weten wat je ongeveer wil en stuur mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Praktische informatie

Duur van de activiteiten: gemiddeld 2 uur

Data: op aanvraag, graag 3 weken van tevoren

Groepsgrootte: minimaal 6 kinderen, maximaal 10 kinderen

Begeleiding: minimaal 1 ouder

 

 

Kosten per kind ?

 

Inclusief limonade en een versnapering                                                       €10,-

Programma’s zijn in overleg te combineren of uit te breiden. Graag regelen wij ook reserveringen om direct bij ons in de buurt een pannenkoek of frietjes met ijs toe te gaan eten. De kosten hiervan liggen tussen € 7,50 en  € 10,-.