left-1.jpg
right-9.jpg

Fietsroute naar de Molenviergang in Aarlanderveen

Het bezoekerscentrum en natuurvereniging IVN hebben twee leuke fietsroutes naar de Molenviergang in Aarlanderveen uitgezet,

inclusief een beschrijving van het landschap dat je onderweg tegenkomt.

Een langere route van 30 km langs molens en gemalen en een kortere van zo'n 10 km direkt naar de Molenviergang.

Extra aardig is het eerst in het bezoekerscentrumd de film Water, Wind en Wieken te bekijken.

Op verzoek zullen de gastvrouw en gastheer deze graag voor je vertonen

Daana vind je als vanzelf de weg naar de Molenviergang.

Verdere informatie over dde Molenviergang vind je via

http://www.molenviergangaarlanderveen.nl

 

m4g.jpg

Hard gewerkt op de NL Doet ochtend !

Schermafbeelding 2017-03-12 om 10.18.28.jpg

Op zaterdag 11 maart 2017 is er hard gewerkt op de NL.Doet ochtend in de tuin rondom ons Bezoekerscentrum De Veenweiden. Het amfitheater is flink onder handen genomen. De groene aanslag verwijderd en klaar voor gebruik. Ook in de tuin van de jeugd is er hard gewerkt. De oude moestuinbakken zijn verwijderd. De nieuwe bakken zijn geplaatst. De bakken zijn bedekt van worteldoek en daarna gevuld met aarde. Rondom de 10 bakken zijn er kartonnen dozen neergelegd, met daaronder zand en erop houtsnippers. Ook zijn er planten uit de tuin gehaald, die er niet horen. Het resultaat, alle bakken staan, de bank is schoon en de bezem is door de tuin gehaald. De hele ochtend is er met 18 vrijwilligers gewerkt.

 

Schermafbeelding 2017-03-12 om 10.17.06.jpg

 

 

Een nieuwe wandelkaart van de Rijn- & Veenstreek & Zoeterwoude

wandelnetwerk.jpeg

 

Kies zelf je route…

… en het aantal kilometers dat je wilt wandelen. Op de kaart zie je de wandelknooppuntnummers. De afstanden tussen deze knooppunten staan in kilometers aangegeven. Via de genummerde palen wandel je van knooppunt naar knooppunt, dat kan in beide richtingen. Wil je ook weer eindigen op het knooppunt waar je de route begint? Onthoud dan het nummer van je startplaats. Op deze kaart tippen wij een aantal routes. Starten kun je vanaf elk genoemd knooppunt.

De nieuwe wandelkaart van de Rijn- en Veenstreek is koop in het bezoekerscentrum en bij

het Brugwachtertje, VVV Alphen aan den Rijn,

VVV Boskoop,

TIP Nieuwkoop,

Boer en Goed, Zoeterwoude

 

 

 

 

Natuurgids zijn is een virus

'Natuurgids zijn is een virus'. Onze grootste beloning is dat wij zijn dat wij deze besmetting op jullie hebben overgebracht. Deze woorden zijn van Hans Oostwouder, een van de kernbegeleiders van de Natuurgidsenopleiding Alphen-Nieuwkoop

 

PICT6717.jpg

 

 Op zaterdag 18 juni 2016 reikten wethouder Elkhuizen (Nieuwkoop) en wethouder Van Velzen (Alphen aan den Rijn) de diploma's uit aan 20 natuurgidsen. Ook ontvingen nog acht cursisten het certificaat van deelname. Een prachtig resultaat waar het IVN heel blij mee is.

De wethouders hadden voor iedereen een persoonlijk woord. Maar zij waren vooral blij met de adviezen van deze natuurgidsen voor de gemeentes over hun adoptiegebied, zoals een vogelscherm en een wandelpad in de Ruygeborg voor mindervaliden. Of hoe kunnen wij in de nieuwbouwwijk 'De Verwondering' in Nieuwveen groen en recreatie samen laten gaan en zo de wijk op laten gaan in de natuurlijke omgeving.
Anderhalf jaar studie en daarnaast nog een jaar lang een gebied bestuderen kost heel veel van je vrije tijd. Maar iedereen gaf aan dat dat het meer dan waard is geweest. "Ik heb leren kijken, zodat elk stukje groen bijzonder is, zelfs de berm van een gewoon fietspad".
 
Wil je een wandeling met deze natuurgidsen meemaken? Loop dan eens binnen in het bezoekerscentrum of kijk op de sites van IVN Alphen aan den Rijn of IVN Nieuwkoop:
 

een Alphense wildpluktuin, een droom die uitkomt

Riek van Deuren (25) heeft een droom. De meeste van zijn leeftijdgenoten zullen zich misschien niet zo druk maken om de natuur, maar de Alphenaar wil niks liever dan een wildpluktuin aanleggen. Zaterdag 12 maart werd er een begin gemaakt met de aanleg van zo’n tuin achter het bezoekerscentrum, met de hulp van veel ambtenaren van de gemeente die tijdens de NL Doet dag een verlofdag besteedden om een handje bij de aanleg te helpen.

Kruiden, bessen of kersen; als het aan Van Deuren ligt kan er straks het van alles geplukt worden in 'zijn' wildpjuktuin. Een grote groep maakt bakken van wilgentenen. Die vlechten ze om takken in de grond heen, zodat ze er straks aarde in kunnen storten.

IMG_7030.JPG

Een ander graaft een gat, waarin straks een kersenboom wordt geplant.

IMG_7034.JPG

Van Deuren bekijkt het vol trots. „Ik heb een jaar in Zuid-Spanje gewoond en werkte toen op een permacultuurboerderij. Daar werken ze biologisch dynamisch, zo natuurlijk mogelijk."

Het idee van de pluktuin kwam daar in hem op en liet hem niet meer los. Eenmaal terug in Alphen, zocht hij naar hulp om zijn idee uit te voeren. Ik heb een cursus permacultuur gevolgd. Ik kreeg daarvoor een opdracht om zelf iets te ontwerpen, dat werd dit project. Ik vind het leuk om buiten en met mijn handen te werken." Vanwege de vrijwilligersactie NL Doet helpen vele medewerkers van de gemeente ochtend een mee. Ze worden begeleid door leden van het IVN en de innitiatiefnemer zelf. Ook vluchtelingen uit de noodopvang zijn in de weer met takken en hout.

Behalve de aanleg van de pluktuin, wordt er ook gewerkt aan de tuin van de jonge leden van het IVN. De banken worden schoongemaakt en er wordt een nieuwe slangenhoop gemaakt, waar de ringslang die in dit gebied rondkruipt, eieren kan leggen.

 IMG_7052.JPG

De wildpukttuin moet straks voor ieder toegankelijk zijn en wordt voor een groot deel ook gemaakt voor kinderen. Ik wil hier rondleidingen gaan geven en workshops houden," legt Van Deuren uit. „Een wildpluktuinwandeling of picknicken. Op deze manier wil ik mijn steentje bijdragen aan het groen. We moeten dichterbij de natuur komen te staan. Ik denk dat het heel belangrijk is om kinderen over de natuur te leren." Gerda Bonninga wijst op de tuin die door de jeugdgroepen worden onderhouden. „Ze planten hier zelf, werken in de tuin en eten en drinken van wat er groeit." Zo zijn er bijvoorbeeld bakken waar een dropplant groeit en munt, waar de jeugd thee van maakt. Achterin de tuin schiet de boerenkool al uit de grond. “Die wordt deze week gegeten door de leerlingen die bij de buitenschoolse opvang komen."

De extra hulp komt als geroepen, meent Bonninga. „Er wordt regelmatig onderhoud gepleegd, maar met al die handen vandaag schiet het wel mooi op."

Overgenomen uit AD / Groene Hart, 12 maart 2016

Tekst: Anemiek Brandiet

Subcategorieën