left-1.jpg
right-11.jpg

Subsidie voor groen dak, tuin of opvang hemelwater

Subsidies voor particulieren,

Zie https://www.alphenaandenrijn.nl/Inwoners_en_bedrijven/Subsidies/Subsidie_voor_groen_dak_tuin_of_opvang_hemelwater

 

nkck74U3Cn_20150827102612jpg.jpeg

 Deze subsidie is bedoeld om bij te dragen aan het vertragen van waterafvoer in het bestaande stads- en dorpsgebieden.  Op de digitale kaart op de site checkt u of u voor deze subsidie in aanmerking komt.

Als u in het bedoelde gebied woont en particulier eigenaar (grondgebonden of VvE) of huurder van een woning of appartement bent, kunt u een subsidie aanvragen voor:

 • het vergroenen van het dak
 • het vervangen van tegels in uw tuin voor planten
 • de opvang van hemelwater: ondergronds, met wadi of rainblocks, of een regenton.

De gemeente subsidieert maximaal 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van totaal € 2.000 per woning voor:

 • de aanschaf van materialen die nodig zijn om de maatregel uit te voeren
 • het laten uitvoeren van de maatregel
 • advieskosten draagvlakberekening dak max € 200 als het project wordt uitgevoerd.

U kunt meerdere aanvragen doen (maximaal 1 aanvraag per maatregel) tot dit maximum is bereikt. U bent vrij in de keuze van het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert.

U kunt geen subsidie aanvragen voor de werkzaamheden die u zelf uitvoert, voor de kosten van een vergunning, aanschaf en plaatsing van bomen of onderhoudskosten van de getroffen maatregelen. Vervanging van bestaande maatregelen of eerder gesubsidieerde maatregelen komen ook niet in aanmerking voor deze regeling.

 

Voorpublicatie routebeschrijving ‘Hollandse plassen” fietsroute

Onze Hollandse plassen zijn door de mens gemaakt. Vanaf de middeleeuwen werd in onze regio op grote schaal turf gewonnen. Dat had tot gevolg dat er grote en steeds diepere plassen ontstonden. Een groot deel van die plassen werd na het ontdekken van de molentechniek omdijkt en in fases drooggemalen. Zo ontstonden onze polders en diepe droogmakerijen.
We fietsen langs (bijna alle) noordelijke Zuid-Hollandse plassen en krijgen tijdens deze fietstocht een meer dan aardige indruk van wat het water en het landschap van onze Rijn- en Veenstreek aan natuurschoon en vermaak te bieden hebben.

De route brengt ons vanaf de vrij ‘jonge’ uitgebaggerde Zegerplas in Park Zegersloot via het eeuwenoude natuurlijke Braassemermeer richting Aalsmeer, langs de uitgeveende grote Westeinder Plas, Langeraarse Plassen en weer terug naar Alphen langs de Noordense en Nieuwkoopse plassen

We komen langs nog relatief ‘jonge’ natuurgebieden als de Geerpolder, Ruygeborg en de Groene Jonker, maar we fietsen ook door nog zeer oorspronkelijk oud-Hollands polderlandschap, bij de Meije en Lusthof de Haeck.

Deze route is in totaal 100 km lang: het blauwe, gele en groene deel,
of in delen te fietsen in routes van 47 km: blauw of groen, 59: km blauw + geel of 88 km: blauw + groen

hollandse_plassen.klein.jpg

RD = rechtdoor, LA = links af, RA = rechtsaf, Ri = richting, NR verwijzen naar de nummers van de fietsknooppunten)

Achter/voor ons ligt de Zegerplas. Een zandwinplas die in de zestiger jaren ontstaan is omdat ophoogmateriaal (zand, klei en veen) nodig was voor de aanleg van de nieuwe wijken van Alphen-Noord en de N207. De plas en het park zijn nu hét veelzijdige recreatie - en sportgebied van Alphen. Wie op zoek is naar wat ‘actie’, is hier op de juiste plek. Onderwater sportduiken, wakeboarden op het meer, in het nieuwe klimpark tot grote hoogte stijgen? Plus alles wat daar tussenin zit: van atletiek tot en met kanoën, scouting, surfen, suppen en zwemmen. Een gezonde wandeling kan ook: tijdens een ‘rondje plas’ of door het natuurgebied langs het veenriviertje de Kromme Aar.

Start: Bezoekerscentrum de Veenweiden / Park Zegersloot-Noord, Burgemeester Bruins Slotsingel 15, 2403 NC Alphen aan den Rijn

 1. Bezoekerscentrum de Veenweiden

Toegangspoort naar de Rijn en Veenstreek.

Hier kunnen we in speelse interactieve exposities voor jong en oud kennis maken met het verleden, heden en de toekomst van het landschap en de natuur van Alphen, Nieuwkoop, Kaag en Braassem die we in deze route gaan verkennen. We ontdekken hoe het water, de veen- klei- en zandbodem én niet te vergeten de mens de streek gevormd hebben. Al sinds de komst van de Romeinen en vooral vanaf de vroege middeleeuwen nemen we het landschap en de natuur in onze regio op de schop. We gebruikten het om de stedelingen te voeden en van energie te voorzien. En tegenwoordig biedt landschap en natuur rust en ruimte voor onze gezondheid en ontspanning. In het bezoekerscentrum is allerlei informatie te vinden over bijzondere natuur, plekken en activiteiten die het ontdekken waard zijn. 
Het centrum is de perfecte poort om de Rijn- en Veenstreek wandelend, fietsend of per boot te gaan beleven!

Meer weten? even binnen lopen kost niets of bezoek www.bc-deveenweiden.nl

Van het bezoekerscentrum LA,

1e pad RA

LA ri NR 20,

NR 20

NR 17,

NR 16,

TIP: d

TIP: direct links onder aan de Ringdijk verkopen de boeren melkvers van de koe hun zuivelproducten uit de Vierambachtspolder. We komen langs IJsboerderij de Stal, met het heerlijkste boerenroomijs van de Rijn- & Veenstreek. Iets verder komen we langs verkoopautomaten met kakelverse eieren, echte boerenmelk, -yogurt of -vanillevla.

.

NR 42,

ri NR 36, voor bocht einde Ringdijk LA (Landlustpad), ri NR 79

NR 79,

NR 34,

NR 33,

Optie: voor een verkorting van de route met 13 km,
RA ri NR 32, steek met het pontje het Paddegat over naar NR 32

We fietsen over het oude jaagpad door Woubrugge langs de Woudwetering. Deze vaarweg werd rond 1200 gegraven voor de afvoer van turf naar de Zuid-Hollandse steden. Het vormde de verbinding tussen de Oude Rijn en het later grotendeels ingepolderde Leydsche Meer. Dit was een veenmeer, achter de duinen dat door afslag van de venige oevers groeide en in de het Haarlemmermeer opging. Grotendeels werd het ingepolderd en het Braassemermeer is daar nog van over. De Woudwetering is nu een belangrijk onderdeel van de Staande Mastroute, een pleziervaartroute van het IJsselmeer naar Zeeland.
TIP: aan het einde de op hoek LA ri 44 vinden we bij ‘t Oude Raadhuys een heerlijk terras, direct aan de Woudwetering.

 

NR 44,

NR 45,

NR 46,

NR 47

NR 48,

 1. Hoogmade

Het ideale rustpunt aan de Does.


We fietsen door Hoogmade. Het dorp was tot 2019 van verre herkenbaar door de hoge spitse toren van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk. Kerk en toren brandden op 4 november uit en worden nu met inzet van veel vrijwilligers hersteld. Hoogmade is een echt molendorp. Er is nog een klassieke molenbouwer gevestigd en in de directe omgeving tellen we zes molens. De molen die we onderweg vanaf NR 46 passeerden was de Vlietmolen. Een bewoonde wipmolen uit 2013, die met behulp van een vijzel de 1,90 m diepe Vlietpolder bemaalde. Iets verder ri NR 49 zullen we langs de Hoogmadese molen komen. Ook dat is een wipmolen die gebruikt werd voor de bemaling van de Hoogmadese en Plespolder. Bijzonder is de windvaan van deze molen met de tekst: ‘Heilige Donatus bewaar ons’. St. Donatus is de beschermer tegen blikseminslag.
TIP: Links en rechts van de brug over de Does zijn hier heerlijke terrasjes om te genieten van de stuurmanskunst met boten en bootjes in alle soorten en maten die de brug over deze levendige vaarweg naar Leiden passeren.

Meer weten?

https://www.rondomkaagenbraassem.nl/ontdek-het-gebied/dorpen/hoogmade

NR 49,

NR 32,

NR 29, RA over de Oude Sluis ri NR14

 1. Oude Sluis

Roelofarendsveen, watersport eldorado aan de Braassem.


De omgeving van het oude sluisje, de veiling en de cafés de Wagenaar en de Haven is een van de mooiste en meest historische plekken in het Veen. Het bruist hier zeker op zonnige dagen van activiteiten. Varen, wandelen, hardlopen, muziekje, terrasje pikken en ga zo maar door. De zelf te bedienen historische sluis is ook de verbinding tussen het Braassemermeer en de Veender- en Lijkerpolder. Ze is in het startpunt van de tulpenvaarroute, langs de bijzondere plekken in de polder die ons het interessante verhaal van de tulpen laten beleven.
TIP: Deze route, www.detulpenroute.nl, is met een eigen boot, met een gehuurde fluisterboot of als rondvaart met gids te varen. Op weg naar NR 21 fietsen we verder langs de watersportboulevard van het Veen. Alles wat het hart van de sportieve watersporter sneller laat kloppen is hier te vinden.

Meer weten?

https://www.rondomkaagenbraassem.nl/ontdek-het-gebied/dorpen/roelofarendsveen

NR 14,

NR 21, RA met het pontje over de Oude Wetering

Buitenlanders krijgen het op het traject van NR 21 naar NR 19 altijd een beetje benauwd, wanneer ze zeilboten op de Braassem zo hoog boven zich zien varen. Bij de Geestmolen, een zgn grondzeiler uit 1707, staat het peil van de Braassem 3,5 meter hoger dan het peil in de polder waarin wij fietsen. “Zijn jullie niet bang dat die dijk breekt en het water van de Braassem alles in de polder overstroomt?” is een van de eerste vragen die ze hier stellen.
TIP: Op weg van NR 19 naar NR 18 komen we langs Boerderij De Straat-hof. Er valt bij de Straat-hof met het hele gezin veel te beleven. Ook bij minder mooi weer is het er zeker voor kinderen een paradijs. Lekker spelen in de koeienstal in het stro aan het slingertouw of op de glijbaan doet alle tijd vergeten!

NR 19,

NR 18,

NR 13, ri NR 06,

RA Burg Bakhuizenlaan ri NR 07

 1. Westeinderplassen

Lekker ontspannen en genieten van het uitzicht en het watersporten


Vanaf het terras van Jachthaven Kempers aan de Westeinder kan dat allemaal. Goed te weten is dat de Westeinderplassen via de Ringvaart een vaargebied vormt met de Kagerplassen en het Nieuwe Meer bij Amsterdam. De Westeinder op zichzelf vormt een rijk en verrassend watergebied van één grote en meerdere kleine plassen.
TIP: Heel bijzonder is zeker een bezoek aan beroepsvisser Theo Rekelhof in Kudelstaart, sla bij NR 07 LA, na 800 m., die vers door hem gevangen zoetwatervis verkoopt en na afspraak ook bijzondere rondvaarten met groepen maakt.

Meer weten ? https://www.visitaalsmeer.nl/locatie/westeinderplassen/

NR 07,

Ambachtsheerweg, RA Hoofdweg

 

We fietsen over een oude polderdijk naar het schilderachtige Bilderdam, De dijk is de scheiding tussen twee diep ontveende droogmakerijen, rechts de Vriezekoopse (-5,2 m.) en links de Arbeid Adelt (-4,5 m.) droogmakerij. De stalen brug over de Drecht uit 1937 is hét fotogenieke monument van Bilderdam
TIP: sla bij NR 11 even LA, Bilderdam 28. Breng een bezoek aan het atelier van autonoom kunstenaar Ada Gons Goosens, Haar ruime atelier is gevestigd in een eeuwenoud karakteristiek pand, op de grens van Noord- en Zuid-Holland.

 

NR 11 RA, direct LA over brug, 1e LA (Bilderdam, wordt Tolhuiskade)

 

Rechts van ons ligt het natuurgebied van de Geerpolder, in beheer door Staatsbosbeheer. Deze polder en plas is speciaal bij visetende vogels in trek. Er zijn rustplaatsen van aalscholvers, lepelaars en grote zilverreigers. De inrichting van dit gebied is nog vrij jong. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft hier een scheiding tussen de waterstand in de polder en in de plas aangebracht waardoor het waterpeil beter afgestemd kan worden op verschillende behoeften. Op deze scheiding is een laarzenpad aangelegd. Dit bijzondere natuurgebied is nu via dit pad goed te bezoeken om vogels te spotten.

t-splts, over brug LA ri NR 87

NR 87

 

TIP: De Sfeerstal laat ons genieten van het Groene Hart. Om er te overnachten, te lunchen, een kop koffie met huisgemaakte taart op het terras te pikken of zelf bloemen te plukken in de pluktuin.

NR 98,

NR 97

De route ri NR 36 gaat eerst over de brug over het Aarkanaal, in de zeventiende eeuw aangelegd voor de afvoer van turf en later tuinbouwproducten naar Amsterdam, dan direct LA enn meteen weer RA. We passeren het historische en nu zelf te bedienen sluisje dat het Aarkanaal met de watergangen naar de Langeraarse plassen verbindt. Ook gemerkt wat het hoogteverschil tussen kanaal en polder is?

 Bloemenstraat RD sloot blijven volgen, afstappen op brugje

NR 36, RD oversteken Paradijsweg, naar het Kerkpad

 

We fietsen over het Kerkpad door de Langeraarse Plassen dat het katholieke Korteraar en Papenveer verbond met de heilige Adrianus kerk in Langeraar, ook wel de Rijnlandse Kathedraal genoemd. Links van het pad ligt het Papeneiland. Een ecologisch recreatie-eiland, inclusief een zelfreinigende toiletvoorziening, dat ingericht is om ons een pauze-stop te laten maken. Het eiland is in 2020 opgebouwd op een bed van streekeigen wilgentenen. Een constructie die meehelpt de biodiversiteit en waterkwaliteit in de plas te verbeteren. Heerlijk om hier in de zomer even een stukje te zwemmen of te genieten van de capriolen van de gierzwaluwen of kokmeeuwen.

NR 35,

NR 79, LA ri NR 99

Einde pad LA, Ringdijk, wordt Hertog van Beijerenstraat

 

Einde RA, Westkanaalweg langs Aarkanaal

Eind LA ri 99

 

 1. Historisch Museum Ter aar

Eens het kloppend hart van de Hollandse conservenindustie

In dit museum is van alles te vinden wat in gebruik was bij de oude ambachten van dit gebied. Ter Aar, Papenveer en Korteraar waren vroeger vooral bekend om de teelt van bonen. Maar ook van inmakerijen voor zilveruitjes en augurken. Wie kent nog de uitjes van Koeleman of Uyttewaal? In de tuinbouwzaal staat de originele veilingklok en een conservenhoek. In de botenzaal een authentieke Langeraarse praam. Bij de entree lopen we door het historische "winkeltje van Piet Akerboom". We zien de timmermanswerkplaats van de familie Spijker, de tuindersvoorwerpen in de kas van de familie Esveldt en buiten de boeren- en landbouwwerktuigen onder de overkappingen.
TIPS: het museum organiseert na afspraak ook rondvaarten voor groepen met een klassieke Kagenaar van 1 tot 4 uur. Aan de overkant van het Aarkanaal ri NR 99 is het goed lunchen of een bakkie doen op het terras van restaurant de Oude School.

Meer weten ? www.chvteraar.nl

Optie: vanaf hier retour naar bezoekerscentrum:

RD Westkanaalweg volgen, na brug onder N207 eerste RA, Kromme Aarpad, ri NR 20,

NR 20 LA ri NR 84, 1e RA, 1e LA bij Speelbos.

Weer terug bij bezoekerscentrum

NR 99

NR 50,

Na 800 m passeren we Gemaal Nieuwkoop. Een voormalig stoomgemaal van het Hoogheemraadschap van Rijnland voor de bemaling van de Nieuwkoopse en Zevenhovense Polder. Deze droogmakerij ligt bijzonder laag (waterpeil NAP -5,90 meter) en heeft te kampen met veel kwel, hetgeen betekent dat dagelijkse bemaling noodzakelijk is. In 1921 werd het in 1884 gebouwde gemaal ontstoomd. Sindsdien worden de pompen en motoren regelmatig vervangen, afhankelijk van de noodzaak en de stand van de techniek.

NR 56

NR 52, ri NR 83

Churchilllaan volgen, rotonde RA, Kennedylaan

Einde LA Dorpsstraat

 1. Nieuwkoop

Parel van het Groene Hart

Het Reghthuysplein grenst direct aan de Nieuwkoopse Plassen. Het plein ademt een en al cultuur historie. Wandel rond het Hervormde kerkje, bekijk de kunstexposities in ‘t Reghthuys of maak bij de VVV een afspraak om de Reghthuystoren te beklimmen. Boven op de toren kijk je uit over de Nieuwkoopse plassen, de Meye en een groot deel van het Groene Hart. Vanuit de dorpshaven of bij de bootverhuurders is het heerlijk om aan boord te stappen om de plassen en hun bijzondere schoonheid te verkennen. De VVV vinden we, 850 m verder op onze route ri NR 83. Gastvrijheid staat bij de VVV voorop. Fiets- wandel- en vaarrroutes zijn hier beschikbaar. De VVV is gevestigd in het Cultureel Centrum de Zevensprong. Naast de exposities in het Poldermuseum zijn er kunstexposities. Of klop gewoon even aan bij de kunstenaars die er aan de slag zijn. Vanaf de Zevensprong start ook een wandelroute van 2,5 km door natuurgebied de Ruygeborg. In dit moerasachtige gebied onder beheer van Natuurmonumenten zoeken vogels uit de Nieuwkoopse plassen naar voedsel.

Meer weten ? www.ontdeknieuwkoop.nl

RD Noordenseweg volgen, ri NR 83

TIP: op Noordenseweg bij bochtje naar links naar de Hogedijk, fiets 350 m RD, Simon van Capelweg 10, Restaurant-hotel de Watergeus voor een culinaire lunch of diner op een van de mooiste terrassen van Nederland, eventueel met de mogelijkheid tot overnachting. Vooraf reserveren is zeker gewenst: www.dewatergeus.nl.

NR 83

 1. Noorden

Laat je inspireren door de bijzondere natuur rond Noorden

Het dorp Noorden is ontdekt door Willem Roelofs, een schilder uit de Haagse school. Hij zag er ‘het licht van Nieuwkoop’ dat hem inspireerde tot veel typische Hollandse landschapsschilderijen die nu grote musea in binnen- en buitenland sieren.

En van dat licht, het landschap en de natuur kunnen we hier nog steeds genieten. Pak er een terrasje of geniet op een bankje aan de Noordense plas (op onze route bij NR 79, RA dan na 650 m.) of strek de benen door natuurgebied de Groene Jonker (dat we op onze route vanaf NR 79 ri NR 58 passeren): www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/groene-jonker. Tijdens een wandeling van 3 km. door de Groene Jonker lopen we door een vogelparadijs van internationaal formaat. Hier voelen zich de typische vogels van de polders en plassen thuis. Echt bijzonder is de behoorlijke kans om zeldzaamheden als de steltkluut of de geoorde fuut te kunnen spotten.
TIPS: Nog actiever genieten van het licht, het landschap en de natuur kan uitstekend in een door Nikano of Groenendijk verhuurd e-bootje, sup of kano. Noorden is een prima startpunt om langs de kwetsbare en daarom niet vrij toegankelijke natuur van het noordelijke deel van de Nieuwkoopse plassen te varen.In de zomer start naast de St. Martinus kerk het Zonneveer. Dit door zonne energie aangedreven fietspontje vaart van Noorden naar de Hollandse kade (ri NR 57 op deze route). Vaak is er een gids aan boord, dus het is nog leerzaam ook! 

 

Meer weten ? www.ontdeknieuwkoop.nl

NR 79

RD Pad in de Noordensche Buurtpolder, RA Hogedijk,

 

na bocht LA, direct RA Sluitkade, ri NR 58

einde Sluitkade, oversteken Kromme Mijdrecht

direct RA, De Hoef Oostzijde ri NR 24

NR 24, ri NR 80

Voor brug over Kromme Mijdrecht LA, ri NR 19 Woerdense Verlaat

1e RA, over sluisje

na sluisje RA, Nachtegaalspad

einde Nachtegaalspad Milandweg RD oversteken

ri NR 57 Hollandsekade

 

ri NR 65, over brug, RA Hollandse kade

 1. Langs de Meije

een origineel veenriviertje in een oud-Hollands landschap

Op onze fietstocht langs de Meije wanen we ons echt terug in de tijd. In het oer-Hollandse polder- en plassenlandschap dat kunstenaars uit de Haagse school zo vaak voor ons schilderden. Dat landschap zien we in al zijn pracht vanaf de uitkijktoren van Natuurmonumenten, naast Lusthof de Haeck. Bij de toren is ook de toegang tot de lusthof. Een wonderlijk stukje natuur dat ooit als privé jacht- en visgebied van de markante huisarts dr Teupken diende. Nu is dit natuurgebiedje een afwisselend wandelbos met tientallen rodondendrons, varens en in de herfst een keur aan paddenstoelen. Een wandeling door de Haeck is ook prima te verlengen door een stukje via de Hollandse Kade LA door te lopen naar Malta, een klein bosgebied direct naast de plas. Wie geluk heeft ziet er ook de blauwe flits, het ijsvogeltje. www.natuurmonumenten.nl/route/wandelroute-lusthof-de-haeck-bij-de-nieuwkoopse-plassen
TIPS: bij NR 60 komen we langs Buitenplaats De Blauwe Meije. Een romantische B&B met een terras, beeldentuin en verhuur van fluisterbootjes en e-choppers. Of geniet er op het terras van het uitzicht, een kop koffie, thee of fris met zelfgemaakte taarten. Nog iets verder op de route komen we door het dorpje de Meije waar het dorpscafé De Halve Maan plus terras vinden. Geen enkele fietser of wandelaar lijkt dit café te kunnen passeren zonder het aan te doen.

Meer weten ? www.ontdeknieuwkoop.nl

NR 57

NR 60,

NR 55, Meijepad

W

We komen langs ‘Pietje Potlood’ een watertoren uit 1931 van waterbedrijf OASEN die op de nominatie staat om met pensioen te gaan. Nu wordt de toren nog gebruikt voor waterberging, maar ideeën zijn welkom om Pietje een nieuwe bestemming te geven. En dat is nog niet zo makkelijk. Aan het uiterlijk van dit rijksmonument mag nauwelijks gesleuteld worden en de rust in dit gebied moet behouden blijven.
TIP: Sla na de brug tussen de Kleine Polderplas en de Zuidplas RA Strand Zomer, hét strandpaviljoen van Nieuwkoop met terras en een heerlijk zwemstrand.

NR 53,

NR 54,

TIP: We dalen af in de Zuid en Noordeinder polder. Direct links onder aan de dijk komen we langs theetuin en glamping TaarTenTuin. Zoals de naam al zegt, deze plek is beroemd om zijn taart en zijn terras voor en achter in de tuin van deze voormalige boerderij. Even verder rechts passeren we Recreatieboerderij de Vooruitgang. Rust er even bij de koffieautomaat op het terrasje aan de weg. Op de boerderij organiseert boer Jaap hartstikke leuke kinderspellen of reserveer een canadese huurkano bij hem voor een zeldzaam mooie tocht door de polder en het zuidelijke deel van de Nieuwkoopse plassen: www.boerderijdevooruitgang.nl. Nog een eindje verder links van deze weg komen we langs een van de mooiste origineel Hollandse fotopunten van deze route.

 

 1. De Aarlanderveense Molenviergang

Windkastelen in het Groene Hart van Holland

Tegenwoordig valt het je nauwelijks meer op hoeveel inspanning er nodig is droge voeten te houden. De elektrische pompen die dag en nacht aan het werk zijn om onze polders droog te malen zijn zo klein, je ziet ze bijna niet. Dat was vroeger wel anders. Een serie van molens, een gang, was nodig om een plas nadat deze omdijkt was en de polder die daarna ontstond droog te malen. De drie molens die we hier achter elkaar zien plus de vierde die rechts van de weg richting Aarlanderveen staat, klaren samen deze klus. Elke molen doet zijn deel van het werk en ‘tilt’ het water een stukje op, zo’n meter tot anderhalve meter. In totaal moet een hoogteverschil van meer dan vijf meter worden overbrugd. De Putmolen, die het diepst ligt, brengt het water omhoog met een vijzel, de andere doen dat met schepraderen. Via de laatste, de Bovenmolen, gaat het water de Oude Rijn in. Deze molenviergang is sinds 1785 als enige ter wereld nog steeds in actieve dienst van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Wandel zeker wanneer ze draaien het wandelpad langs de molens op en verbaas je met welk een kracht dat gepaard gaat.

Meer weten ? www.molenviergangaarlanderveen.nl

 

NR 01, ri NR 03 Treinweg,

1e fietspad RA, Nieuwkoopseweg/N231,

rotonde RA, volgende rotonde RD ri Ter Aar,

direct na rotonde LA, ri NR 20,

NR20, LA Ooievaarspad ri NR 84

1e RA, 1e LA bij Speelbos

weer terug bij Bezoekerscentrum de Veenweiden

TIPS: Vinden we dat het fietsen nu wel mooi geweest is? Geniet dan zeker nog even na op een van de terrasjes in Park Zegersloot. Met een pannenkoek bij Pannenkoekenboerderij De Schaapskooi, met een patatje of een gezonde salade bij Bistrobar Bij Hen. Of wil het meer ‘social’, fiets dan vanaf het bezoekerscentrum naar de Zegerplas dan richting het centrum van Alphen RA, volg de ‘boulevard’ langs de plas en na 1500 m. komen we langs het terras met het mooiste uitzicht over de plas, Social Club Wet ’n Wild.

======================================================================================================================

Versie: 21 oktober 2020

Zijn er onjuistheden in deze route of andere interessante punten langs deze route het vermelden waard?
Meld svp de versie datum en mail ze svp naar:

Redactie: Han Hendrickx, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Alphense themarouteroutes zijn op initiatief en onder de redactie van PReT (Platform Recreatie en Toerisme Alphen) uitgewerkt.
De technische realisatie en publicatie ervan wordt gecoördineerd door #Alphen Marketing.

Een samenwerkingsverband van organisaties in de Rijn & Veenstreek heeft de schouders onder de themaroutes gezet:
CAS (Centrum voor Architectuur en Stedebouw) ontwierp het raamwerk voor een Alphens themaroute netwerk,
Laura en stichtiing STOEP zetten deze route uit,
Bezoekerscentrum de Veenweiden leverde informatie over landschap, water en streekproducten,
IVN, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten leverden natuurinformatie,
Kaag en Braassem Promotie, Ontdek Nieuwkoop, VVV Nieuwkoop en VVV Alphen controleerden de fietsbaarheid en informatie langs de route.

 

Fietsroute naar de Molenviergang in Aarlanderveen

Het bezoekerscentrum en natuurvereniging IVN hebben twee leuke fietsroutes naar de Molenviergang in Aarlanderveen uitgezet,

inclusief een beschrijving van het landschap dat je onderweg tegenkomt.

Een langere route van 30 km langs molens en gemalen en een kortere van zo'n 10 km direkt naar de Molenviergang.

Extra aardig is het eerst in het bezoekerscentrumd de film Water, Wind en Wieken te bekijken.

Op verzoek zullen de gastvrouw en gastheer deze graag voor je vertonen

Daana vind je als vanzelf de weg naar de Molenviergang.

Verdere informatie over dde Molenviergang vind je via

http://www.molenviergangaarlanderveen.nl

 

m4g.jpg

De wandelkaart van de Rijn- & Veenstreek & Zoeterwoude

wandelnetwerk.jpeg

 

Kies zelf je route…

… en het aantal kilometers dat je wilt wandelen. Op de kaart zie je de wandelknooppuntnummers. De afstanden tussen deze knooppunten staan in kilometers aangegeven. Via de genummerde palen wandel je van knooppunt naar knooppunt, dat kan in beide richtingen. Wil je ook weer eindigen op het knooppunt waar je de route begint? Onthoud dan het nummer van je startplaats. Op deze kaart tippen wij een aantal routes. Starten kun je vanaf elk genoemd knooppunt.

De wandelkaart van de Rijn- en Veenstreek is koop in het Bezoekerscentrum en bij

het Brugwachtertje, VVV Alphen aan den Rijn,

VVV Boskoop,

TIP Nieuwkoop,

Boer en Goed, Zoeterwoude

 

 

 

 

Kom je een kopje koffie bij ons drinken ?

En ben jij niet het type dat niets liever dan thuis op de bank zit ?

Nee, meer iemand die graag bezig wil zijn met gezonde dingen waar je plezier aan beleeft ?

Als het effe kan gezellig samen met anderen buiten in het prachtige landschap en de natuur van ons Groene Hart aan de slag.

Spreekt dat je eigenlijk wel aan en ben toevallig op zoek naar een leuke vrije tijdsbesteding ?

Kom dan gewoon ff bij ons langs. De koffie staat klaar, samen vinden we best een leuke klus bij het IVN of het Bezoekerscentrum.

 

Het_Groene_Hart_van_Holland_-_CMYK.jpg

Subcategorieën