BC en IVN vrijwilligers op safari langs het Tuinpad Rijneveld in Boskoop

DSC08431_1.jpg

Op vrijdag 29 augustus beloofden de ondernemers verenigd rond Tuinpad Rijneveld in Boskoop onze vrijwilligers van IVN en het bezoekerscentrum een verrassende excursie rond het tuinpad. En verassend werd het. Onder de deskundige en enthousiaste (bege)leiding van landschapsarchitect, kweker, historicus en Boskoop Verbinder Fred Booy zakten we allereerst per VVV bok (een in Boskoop gebouwde stalen platbodem) via de handbediende sluis van de van – 0,6 meter NAP van de Gouwe af naar -1,70 meter in Polder Rijneveld.

DSC08434.jpg

Gelijk ervoeren we de waterperikelen waar Boskoop mee te kampen heeft. Nogal wat sloten, die vroeger onontbeerlijk waren om de polder te bevoorraden en de gekweekte bomen uit de polder af te voeren, zijn slecht onderhouden, verrommeld en daardoor dichtgeslibd. Met alle gevolgen van dien. De sloten zijn moeilijk bevaarbaar. Ernstiger nog ze hebben eigenlijk ook maar nauwelijks voldoende doorvoer capaciteit om water bij overvloedige regenbuien af te voeren. Steeds vaker gaat het mis en staan tuinderijen na zware regens in de laag gelegen gebieden van Bskoop blank.

DSC08437.jpg

Aannemer William van Wijngaarden en zijn zoon Vincent laten zich echter door dit alles niet weerhouden zoals we op onze eerste stopplaats in een ouderwetse tuinderschuur hoorden.Volgend jaar moet deze schuur omgetoverd zijn tot de klassieke schouwenwerf Boot & Werf die met hulp van mbo-leerlingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer Boskoopse schouwen gaat bouwen. Een schouw is een kleine houten platbodem die in het verleden door de kwekers als werkbootje in de polder gebruik werd.

IMG_7291.jpg

Hoe mooi, gevarieerd, maar ook hoe lelijk het Boskoopse landschap vanaf het water is, zagen we tijdens de vaartocht van Boot & Werf naar de Nationale Planten Collectie Tuinen bij Esveld.

DSC08457.jpgDSC08459.jpg

Prachtige moderne boomkwekerijen (Boskoop noemt alle planten met een verhoutende stam, bomen), mooie oude windakkers (kwekerijen omringd door randen met els, es, of wilg die de bomen in de kwekerijen tegen stormen beschermden), gevarieerde heesterkwekers (heester zijn houtige planten die zich onmiddellijk boven of al in de grond vertakken in een aantal takken, die meer of minder dik kunnen worden), romantische plasjes die ontstaan zijn door het afgraven van oude kwekerijen en nu als waterberging fungeren.Maar ook heel lelijke braakliggende kwekerijen waarop alle planten plat gespoten werden om onkruidgroei, of “vuil” in het Boskoops, te voorkomen. Wat dat laatste betreft. Een aanzienlijk aantal kwekerijen is te klein om nog rendabel te zijn. Oudere kwekers zonder opvolgers wachten erop door hun buurman overgenomen te worden of op een koper die het land een nieuwe bestemming te geeft. Een mooi voorbeeld van kweker die niet afwachtte maar zijn tuin zo’n nieuwe bestemming gaf passeerden we onderweg.

DSC08447.jpg

Kweker van Ruud Rijnbeek liet zijn tuin niet vervuilen en deed het vanuit zijn rolstoel anders. Hij toverde zijn kwekerij dit jaar om in camperplaats de Scheve Schoffel en kocht passant ook de kwekerij van zijn buurman op. Die tuin gaat de Tuin van Vuijck gaat heten, waarin het oude kwekersambacht gedemonstreerd zal gaan worden.

DSC08460.jpgDSC08463.jpg

Boskoop in volle kwekers pracht ontdekten we in De Nationale Planten Collectietuinen met oa. esdoorns, rododendrons en hortensias bij Plantentuin Esveld, onbespoten (thee)kruiden bij Schouten’s Kruidentuin en prachtige voorbeeldtuinen bij de Proeftuin van Holland.

Bij dit alles werd de innerlijke mens niet vergeten. Het high teatje bij Yume was wel wat aan de kleine kant, maar het afstuitende hartstikke gezellige zalm- en saladebuffet plus de heerlijke streekbieren bij Proef de Tuin maakten dit meer dan royaal weer goed.

DSC08473.jpg

En dat varen, fietsen, ontdekken van het landschap, proeven van de keuken en ervaren van de Boskoopse gastvrijheid bij ons in de smaak vielen, lieten de ingevulde evaluatieformulieren ons overduidelijk duidelijk lezen. Tenslotte, namens onze Boskoopse gastgevers, veel dank voor onze constructieve terugkoppeling en waardevolle tips !