left-1.jpg
right-10.jpg

NL Doet maakt 'de vlinder' nog natuurlijker

Afbeelding_5.jpg
 
 
Zaterdag 22 maart werden de handen flink uit de mouwen gestoken om de tuin van het Bezoekerscentrum de Veenweiden flink aan te pakken. De entree is in alle opzichten natuurlijker en aantrekkelijker gemaakt. De strakke grote betonnen stenen zijn allen in stukken geslagen. De stenen zijn omgekeerd en in honderdduizend stukjes weer teruggelegd. We proberen de entree daardoor groener te maken en de planten de kans te geven om te volop te groeien. Het water van de regen kan gewoon makkelijk de grond in en dei insecten krijgen hierdooor plek om tussen de stenen weer een plek te zoeken om te nestelen. 

(cup)cakjes voor roodborstjes en andere vogels

IMG_5520.jpg
 
 
Roodborstjes leven altijd alleen en willen eigenlijk geen andere vogels in hun tuin hebben. Maar in het vroege voorjaar krijgt het mannetje Freek de kriebels in zijn buik. Hij gaat zingen en zingen. Daarmee hoopt hij dat een vrouwtje hem hoort. Hij wil graag kleine roodborstjes maken. Dan komt Frouwke Roodborst in de tuin en Freek wordt verliefd op haar. Na het voorlezen van het boek "Zeg kleine Roodborst wat zing jij mooi" antwoorden de kinderen op de vraag waarom wij eigenlijk vetbollen ophangen in de tuin.
 

Kids maken eigen zuiveringsinstallatie

Afbeelding.jpg
 
Vol verwondering beleefden de Fladderaars "de metamorfose van slootwater naar drinkwater". De 32 aanwezige kinderen van de IVN jeugdgroep de Fladderaars lieten dit water door hun eigen "zuiveringsinstallatie" heenlopen. En toen zagen de kinderen dat er schoon water uit kwam. Zelfs al lieten ze er nog extra melk en inkt loppen. Het resultaat was en bleef schoon water !
 

Tuinieren: Weg slakken

Junis

Na de mislukte oogst van vorig jaarzijn de kinderen van buitenschoolse opvang De Paddenpoel met frisse moed begonnen aan het omploegen van de nieuwe tuin. Op het terrein achter IVN-gebouw de Vlinder zijn 16 houten bakken geplaatst. Hierin kunnen de kinderen van kinderopvang Junis onder meer bietjes kweken. Die bakken zijn hartstikke handig. Zo kunnen de slakken er niet meer bij. Trots wijst de 7-jarige Nathan naar de volle tuin. De slakken hebben vorig jaar al mijn komkommers opgegeten. De tuin word ook gebruikt door de Fladderaars, de jeugdleden van IVN

 

Foto Hedske Vochteloo