left-2.jpg
right-10.jpg

(cup)cakjes voor roodborstjes en andere vogels

IMG_5520.jpg
 
 
Roodborstjes leven altijd alleen en willen eigenlijk geen andere vogels in hun tuin hebben. Maar in het vroege voorjaar krijgt het mannetje Freek de kriebels in zijn buik. Hij gaat zingen en zingen. Daarmee hoopt hij dat een vrouwtje hem hoort. Hij wil graag kleine roodborstjes maken. Dan komt Frouwke Roodborst in de tuin en Freek wordt verliefd op haar. Na het voorlezen van het boek "Zeg kleine Roodborst wat zing jij mooi" antwoorden de kinderen op de vraag waarom wij eigenlijk vetbollen ophangen in de tuin.
 
Roodborstjes eten, net als veel andere vogels, in de zomer graag insecten.  In de winter zijn er bijna geen muggen, vliegen en andere insecten. Dan veranderen ze van eetgedrag en gaan ze zaden eten. Dan willen ze graag eten van de vogelvoeders, die wij hebben gemaakt. Niet alleen zaadbollen, maar vetcupcakes, pindasnoeren, maar ook de heerlijke ingesmeerde houtjes ingesmeerd met pindakaas. De tuinen en de balkons van de Vlinders hangen er vol mee. Zeker nu het kouder wordt en de vorst op komst is, zullen de vogels ervan smullen. Na de introductie gingen 25 kinderen met hun ouders de wijk in om de tuinen te bekijken. Een tuin hing helemaal vol met vogelvoeders. De mevrouw, die er woont kwam naar buiten en vertelde dat er spechten, groenlingen, mussen, spreeuwen, kauwen en heel veel andere vogels graag in haar tuin komen. Sommigen andere tuinen waren helemaal kaal en niet erg vriedelijk voor vogels, maar gelukkig zagen wij ook heel veel tuinen waar de vogels wel blij van worden. Tijdens de wandeling kwamen wij ook een poes tegen. Daar zijn vogels niet altijd blij mee. Want zij lusten wel graag een vogeltje.De kinderen gingen op zoek naar vogels in de bomen. 
Terug op het bezoekerscentrum gingen de Vlinder hard aan het werk. Lekker met hun handen in het vet kneden en mengen met zaden en bessen. Daarvan werden vetbollen gemaakt, maar ook heerlijk "vette" cupcakes, versierd met bessen en zaden voor de vogels. Het rijgen van pindasnoeren was een hit. En houtjes werden voorzien van vogelpindakaas en daarna ondergedompeld in de zaden. De jonge Vlinders, in de leeftijd van 4-8 jaar, en hun ouders genoten weer van deze activiteit en gingen met een tas vol vogelvoeders naar huis.