left-2.jpg
right-3.jpg

NL Doet maakt 'de vlinder' nog natuurlijker

Afbeelding_5.jpg
 
 
Zaterdag 22 maart werden de handen flink uit de mouwen gestoken om de tuin van het Bezoekerscentrum de Veenweiden flink aan te pakken. De entree is in alle opzichten natuurlijker en aantrekkelijker gemaakt. De strakke grote betonnen stenen zijn allen in stukken geslagen. De stenen zijn omgekeerd en in honderdduizend stukjes weer teruggelegd. We proberen de entree daardoor groener te maken en de planten de kans te geven om te volop te groeien. Het water van de regen kan gewoon makkelijk de grond in en dei insecten krijgen hierdooor plek om tussen de stenen weer een plek te zoeken om te nestelen. 

 
Afbeelding_4.jpg
 
Dank zij de subsidie van NL Doet hebben wij een flink aantal insecten- en vlinder aantrekkelijke struiken gekocht, die allen op de bult bij de vijver zijn geplaatst. Ook is de dichtgegroeide bult weer opengemaakt, zodat er weer plaats is voor heel veel dieren om in te schuilen, paren en overwinteren. De akker, direct links naast het bezoekerscentrum is weer omgeploegd en opnieuw ingezaaid met akkermengsel. Ook hier hopen wij op heel veel insecten op de in de zomerbloeiende akkerbloemen.
Een 10 tal vrijwilligers plus jeugdleden van de Fladderaars van het IVN Alphen aan den Rijn e.o. hebben zich flink ingezet: kapotslaan van de tegels en het schoonmaken van de borden bij de entree en de bank bij het insectenhotel. Ook zijn weer een aantal nieuwe vogelhuisjes door de kinderen in de bomen gehangen. De paden zijn ook nog rolstoelvriendelijk gemaakt. 
Inderdaad de doelstelling van NL Doet om nieuwe vrijwilligers op de been te brengen is gelukt. We hebben met elkaar gewerkt als paarden, maar wel met heel veel plezier en een leuk gesprek tijdens de koffie met traktaties. En we hebben weer een tuin die dier- en mensvriendelijker is. Een tuin waar wij en alle dieren weer volop van kunnen genieten.