left-1.jpg
right-2.jpg

'Tuinen en kwekers', nieuwe fiets themaroute door Boskoop en omgeving

#Alphen Marketing publiceert deze nieuwe fiets themaroute binnenkort .
Hier alvast een voorproefje.


LET OP:  Deze route is nog in ontwikkeling.
Wij vinden het heel fijn wanneer je deze route wil testen. Commentaar of tips ter verbetering zijn van harte welkom.

Mail deze svp naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Routebeschrijving ‘Tuinen en kwekers’ fietsroute

Fietsafstand: 43 km

Duur 4 uur, 9 stops

 

INLEIDING

Deze route is 43 km lang. Ze brengt ons vanaf het station van Boskoop naar de tuinen van Boskoop Oost/ Reeuwijk en kan vervolgd worden naar Boskoop West/Vaardorp Rietveld/Hazerswoude. Onderweg op deze route leren we de tuinen (zo noemen Boskopers een kwekerij ;) en het werk van de boomkwekers kennen.

Boskoop staat wereldwijd op de kaart als het centrum van de boomkwekerij. Of in gewoon nederlands, van het kweken van planten met verhoutende stam. Van oorsprong vooral fruitbomen, later werden dat ook heesters, vaste planten en coniferen. De teelt van boomkwekerij gewassen is al eeuwen de voornaamste bron van inkomsten in Boskoop en omgeving. Boskoop ligt in een typisch Groene Hart landschap dat hier wel heel speciaal gebruikt wordt. Rond Boskoop vullen boomkwekerijen het traditionele Hollandse slagenlandschap. Alles bij elkaar heel bijzonder. Op deze schaal zonder twijfel uniek in de wereld. 

>>> ROUTE

Verklaring van tekens en aanduidingen:

LA = linksaf  RA = rechtsaf  RD = rechtdoor,

ri = ri,

t- = t-spitsing,

NR = fietsrouteknooppunt, gevolgd door een nummer

>>> ROUTE

We starten bij Station Boskoop, Parklaan Boskoop,

Fiets na het verlaten van het station RA in zuidelijke ri NR 98

 

Schuin tegenover station Grand Café Roos en het Rosarium.

 1. Rosarium
 • Nivo 1. Rozentuin met ongeveer 160 rozenrassen
 • Nivo 2. In het park staan meer dan 2600 rozen. Het is 1,5 ha groot en het hele jaar open. De officiële naam is Guldemondplantsoen. Het Rosarium is als werkgelegenheidsproject aangelegd in de jaren 30 van de vorige eeuw. Samen met het tentoonstellingsgebouw Flora was het toen het visitekaartje van Boskoop. Nu, bijna een eeuw en een grote renovatie later, mag het die naam zeker weer dragen.
 • Nivo 3. meer weten:

https://rozenvereniging.nl/rozenvereniging/wp-content/uploads/2017/01/RosariumBoskoop-20160729aw.pdf

TIP!

Grand Café Roos in het monumentale Flora gebouw. Een leuk restaurant met vooral een geweldig terras! Met uitzicht op het Rosarium. Informatie: www.floraboskoop.nl

>>> ROUTE

Bij NR 98 LA naar NR 05, Zijde

TIP!

Fiets voor een bezoek aan natuurtuin de Veenmol en Heempad Verlaan bij NR 98 RA, direct over het spoor LA, (Zwarte Pad), 2e pad rechts.

Natuurvereniging IVN en Wellantcollege Boskoop laten hier de volle glorie van de (inheemse planten) natuurkant van Boskoop zien. Op de laatste zaterdag van de maand organiseert IVN begeleide wandelingen door dit gebied. Informatie: www.ivn.nl/alphenaandenrijn.

>>> ROUTE

Bij NR 05 ga RD naar NR 97 de Hefbrug over.

 

Sta even stil bij de Boskoopse Brug (als je niet hoeft te wachten) Een Boskoper staat gemiddeld 1 jaar van zijn/haar leven voor deze iconische brug te wachten! De Boskoopse Hefbrug is één van de drie Bruggen over de Gouwe. De andere twee, vanaf hier goed te zien liggen in Alphen en Waddinxveen. De Hefbrug is een zusje van de Hef in Rotterdam. De ontwerper is Pieter Joosting.

Direct na de Hefbrug LA naar NR 31.

Deze weg loopt over het vroegere jaagpad naar Alphen a/d Rijn langs het vroegere veenriviertje de Gouwe. De Gouwe stroomt in de richting van de IJssel bij Gouda. Vanaf Boskoop loopt de Gouwe als gegraven kanaal richting Alphen a/d Rijn.

Volg de weg tot na het bruggetje over de sluisingang en ga gelijk RA naar NR 75; het Rijneveld op.

De Rijneveldsluis is gebouwd in 1959. De sluis maakt het mogelijk per boot de polder in te varen. Het verschil dat wordt opgevangen in de sluis is ongeveer 2.00 m. De Gouwe ligt op -0.60 NAP en het water in de polder ligt op -2.60 NAP. De sluis werd door de kwekers aan het Rijneveld gebruikt om hun planten per schouw en bok via de Gouwe naar het station en verder naar de afnemers te vervoeren.

TIP!

Fiets langs de Gouwe even RD.

Restaurant Skoop, met een bijzonder terras direct aan de Gouwe, een koel drankje of lunch, of originele tapas. Informatie: www.skoopboskoop.nl

 

 

 1. Tuinpad Rijneveld

Nivo 1 Het Rijneveld is de langste botanische straat van Europa.

Nivo 2 Hier kom je werkelijk alle planten tegen die in Nederland worden gekweekt!
Het Rijneveld is altijd leuk om te bezoeken. Langs het Rijneveld zijn op tal van plekken planten te kopen, direct van de kwekers. Op de laatste zaterdag van de maand is hier Tuinpad Rijneveld; langs het Rijneveld zijn dan veel tuinen & kwekerijen open voor bezoek.

Nivo 3 Voor meer informatie: www.tuinpadrijneveld.nl

 1. Plantentuin Esveld, en NPC tuinen

 

Nivo 1 Een traditionele kwekerij en Nationale Planten Collecties (NPC) van oa. esdoorns

Nivo 2. Esveld is een van de meest bijzondere kwekerijen van Boskoop. Al ruim 150 jaar worden er door 3 generaties kwekers met groot enthousiasme tuinplanten verzameld, gekweekt en verkocht. De kwekerij heeft een oppervlakte van 5 ha, en bestaat uit diverse tuinvelden die door middel van nostalgische bruggetjes met elkaar verbonden zijn. In Plantentuin Esveld staan ook verschillende NPC collecties. Boskoopse kwekers organiseerden in de 19 eeuw expedities om over de hele wereld zoveel mogelijk planten te verzamelen die in tuinen in Boskoop verder gekweekt konden worden. Deze planten werden als moederplanten gebruikt om stekjes van te trekken. Een verzameling van verschillende soorten moederplanten van één plantenfamilie werd een NPC tuin. In onze tijd staan in de NPC’s nog planten die in het oorspronkelijke thuisgebied zeer zeldzaam geworden zijn. De bekendste NPC’s bij Esveld zijn de acers (esdoorns) en hydrangae (hortensia). De Japanse esdoorntuin, het aceretum, is een bezoek meer dan waard. Na een bezoek aan de NPC tuinen kun je op de kwekerij bij theetuin Yume genieten van bijzondere theetjes en zelfgemaakt gebak.

Klik om een indruk van een wandeling door de NPC tuinen te krijgen: https://www.youtube.com/watch?v=l4RJ8MIG84c&list=PLcwWB-2qS3hTvtT8XBgFO73DGSDwdhKmq&index=2

Nivo 3. Meer weten : www.esveld.nl/collecties/aceretum.php

>>> ROUTE

Rijneveld vervolgen naar NR 75. Bij NR 75 het Rijneveld blijven volgen naar NR 29.

 1. Proeftuin van Holland en Sortimentstuin Harry van de Laar

 

Nivo 1 voormalig boomkwekerij proefstation en showcollecties van Boskoopse kwekers

Novo 2. De Proeftuin van Holland is een unieke locatie in Boskoop waar een combinatie van natuur, recreatie en educatie, zorgt voor een plek voor elk wat wils. Oorspronkelijk was hier het Proefstation voor de Boomkwekerij gevestigd. Op grote schaal werden hier boomkwekerijgewassen getest, verdeeld over proefvelden en in een kas op circa 11 ha grond.

In de Proeftuin van Holland ligt Sortimentstuin Harry van de Laar. Deze prachtige tuin geeft een zeer inspirerend overzicht van al het moois dat in Boskoop wordt gekweekt.

Bij Proef de Tuin kom je heerlijk tot rust met een kopje thee met zelf gemaakt lekkers op het terras. De streekwinkel biedt een leuk sortiment eten & drinken uit de omgeving van Boskoop.

Novo 3. Meer weten ? www.proeftuinvanholland.nl

>>> ROUTE

 

Bij NR 29 RD naar NR 30, 1e weg LA naar Voshol ri NR 30. Bij NR 30 RE naar Dammekade ri NR 17. Bij NR 17 LA naar NR 19 (Warmoeskade).

Hier krijgen we een prachtig zicht op de twee varianten van het Hollandse slagenlandschap van deze route. Terugkijkend richting Boskoop zien we het kwekerijenlandschap, kijkend in noordelijke richting zien we het oer-Hollandse veenweidelandschap. Beiden vinden hun oorsprong in de cope ontginningen van rond de 12e eeuw. Hierbij werden grote gebieden projectmatig ontgonnen en verkaveld. De oorsprong van deze ontginningen ligt aan de oevers van de Oude Rijn, hier zichtbaar aan de horizon als een dicht begroeid landschapslint.

Bij NR 19 RE naar NR 18 over de kronkelende Oude Bodegraafseweg.

 

De Oud Bodegraafseweg is een eeuwenoud lint tussen Gouda en Bodegraven. Oorspronkelijk was dit, nu wat hoger gelegen weggetje, een veenriviertje zoals ook de Gouwe was. Door het dalen van het veen is het, door de eeuwen met zand en klei gevulde kreekje, hoger komen te liggen dan de omgeving. Een ideale plek voor de bouw van boerderijen zoals hier te zien.

Aan het eind van de weg LA het fietspad op naar NR 18. Op de rotonde RA naar NR 18. De weg gaat onder de A12 door. Bij NR 18 RA naar NR 20, ri de Reeuwijkse plassen. Bij NR 20 RD ri NR 49. In dit gebied verbinden diverse bruggetjes de fietspaden. Over bruggetje LA naar 49.

 1. Reeuwijkse plassen

 

Nivo 1 Een eeuwen oud plassengebied met bijzondere natuur- en cultuurwaarden


Nivo 2. Het Reeuwijkse Plassengebied is een kenmerkend onderdeel van het veenweidelandschap van het Groene Hart. Het is, zoals zoveel plassen in het Groene Hart, ontstaan door de winning van turf voor brandstof van huishoudens en fabrieken in vooral Gouda en omgeving. De Reeuwijks Plassen en hun omgeving zijn nu een prachtige natuurrijke omgeving, fijn om in te wandelen, te fietsen en te varen. Niet voor niets is het een Natura 2000 gebied en daarmee onderdeel van het Nationaal Natuur Netwerk van Nederland.

Nivo 3. Meer weten: www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/groene-hart-reeuwijkse-plassen.

>>> ROUTE

Het pad maakt een bocht naar rechts, pad vervolgen. Einde pad LA brug over en direct RA, is NR 49. RD naar NR 48. Bij NR 48 brug over en LA naar NR 45. 1e LA naar ’s Gravenbroekweg, ri NR 45. De weg gaat door Sluipwijk en Reeuwijk-Brug. Bij NR 45 aangekomen RA naar NR 21.

Bij knpt 21 RA, Oudeweg, 150 m links.

 1. Streekmuseum Reeuwijk

Nivo 1. Museum over het ontstaan van de plassen en oude ambachten.

Nivo 2. Het museum laat in een aantal vitrines zien hoe veen gewonnen en gedroogd werd en er tenslotte plassen ontstonden. We ontdekken ook hoe mensen hier hun brood verdienden in oude ambachten als turfstekers, vissers, eendenvangers. Kortom het museum laat zien hoe mensen die dit gebied gemaakt hebben werkten en woonden.

Nivo 3. Meer weten: www.streekmuseumreeuwijk.nl

 

TIP!

Voor een luxe oervakantie hoef je niet ver weg. Landall Green Park biedt de kans, slapen in leuke huisjes, midden in de natuur.

Dichtbij, aan de plas ligt restaurant en terras ‘t Reeuwijkse Hout, een fijne plek om even op adem te komen. Informatie: www.reeuwijksehout.nl/

>>> ROUTE

Ga terug naar NR 21 op rotonde RD naar 95. Vlak voor rotonde oversteken, LA en gelijk RA naar NR 95. Deze weg slingert door Tempel en komt uit op de Tempeldijk. Op Y-splitsing rechts aanhouden naar NR 95

De Tempel is een oud buurtschap tussen Reeuwijk en Boskoop. De Tempel ligt tussen 2 cope-ontginningen met een oriëntatie op de Oude Rijn. Mooi is hier de gerende verkaveling te zien. De schuin weglopende lijnen zijn het gevolg van de bocht in de Oude Rijn bij Bodegraven.

Boomkwekerijen op de grens van klei en veen. We komen bijna weer terug in het gebied van de boomkwekerijen. Hier is nog een mengvorm te zien tussen weiland en kwekerij. Lager gelegen weilanden zijn de droogmakerijen, drooggemalen plassen waar het turf uit is gegraven voor brandstof, hoger gelegen liggen de kwekerijen op het nog oorspronkelijke veen.

In de verte zien we de Hefbrug van Boskoop, centrum van de boomkwekerij. Het open landschap van het veenweidegebied maakt plaats voor het meer gesloten landschap van de kwekerijen.

>>> ROUTE

Bij NR 95 LA naar NR 22. Bij NR 22 RA na 300 meter LA naar NR 96 (Omloop).

Op Y-splitsing RA naar NR 96.

 

TIP!

Aan de Omloop vind je twee plekken om nooit te vergeten,

Pluktea is een bijzondere plek en prachtige omgeving om zelf je thee te plukken, een heerlijke lunch of een hightea te gebruiken. Informatie: www.pluktea.nl

Op de hoek Omloop-Zuidwijk kom je bij Yokoso. Écht een ontdekking, een beetje vreemd en heel leuk om even langs te fietsen. Echt alles wat je alleen maar durfde te dromen over Japanse tuinen vind je hier in het echt. Informatie: yokosojapanesegardens.nl.

 

 

Bij NR 96, RA 100 meter tot aan Boomkwekerijmuseum Reijerskoop 52-54

 1. Boomkwekerij museum

Nivo 1. Beleef 500 jaar boomkwekerij geschiedenis in Boskoop.

Nivo 2. Veel unieke onderwerpen, documenten, gereedschappen en foto’s vertellen ons een boeiend verhaal over de boomkwekerij in en rond Boskoop. In een oud kwekershuisje, oude kwekerij en loods kunnen we zien hoe de mensen hier leefden en werkten en gedurende eeuwen het landschap vormden. Regelmatig wordt de vaste tentoonstelling aangevuld met wisselexposities die verschillende aspecten van het boomkwekerij bedrijf of het kweken van planten belichten.

Nivo 3. Meer weten? www.boomkwekerijmuseum.nl

>>> ROUTE

Bij NR 96 LA ri NR 97.

Na 200 meter LA (overslag) het VVV kantoor

TIP:

Een bezoek aan Boskoop is niet compleet zonder vaartocht. De VVV is gespecialiseerd in het organiseren van vaartochten door het karakteristieke Boskoopse kwekersgebied. Tijdens de vaartochten laten de VVV gidsen vanaf het water zien hoe er in de nog heel traditionele, maar ook in de zeer moderne tuinen gewerkt wordt. Klik om een indruk van een dergelijke vaartocht te krijgen op: https://www.youtube.com/watch?v=s-XI6HcFueU&list=PLcwWB-2qS3hTvtT8XBgFO73DGSDwdhKmq&index=5&t=0s

De VVV kan deze vaartochten aanbieden in combinatie met een bezoek aan bijvoorbeeld Pluktea, Camperplaats de Tuin van Vuyck, Plantentuin Esveld of Schouwenerf van Wijngaarden.

Informatie: www.vvvboskoop.nl

>>> ROUTE

Bij NR 97 RD de Hefbrug over.

 

TIP:

Zo vaak kom je niet zo dicht langs de beste ijswinkel van Het Groene Hart! Ga even een ijsje halen bij Janssen's IJssalon (Koningineweg 28) en rust uit langs de Gouwe kade

Voor NR 05 (winkelcentrum) LA, volg straat LA .

Bij NR 05 RD over de Zijde naar NR 98.

Let hier op de prachtige huizen langs noordkant van de Zijde. De handelaar / kwekers bouwden in het begin van de 20ste eeuw hun kapitale villa's op de kop van de kwekerij. Het ging Boskoop bij tijd en wijle behoorlijk voor de wind.

Hier RA naar de Parklaan, na 200 meter zijn we weer bij het station.

Nog 12 km extra fiets-energie over en nieuwsgierig naar de Hazerswoudse kwekers en tuinen ?

Vervolg de Parklaan RD in noordelijke ri naar NR 99.

Parklaan gaat na het Laag Boskoop over in het Paddegat.

We passeren de IJsbaan, waar in andere tijden menig Boskoopertje pootje-over heeft geleerd en komen ook langs de haven aan de Otweg. Hier was tot eind 20ste eeuw het laadperron waar veel boomkwekerijproducten in de trein werden geladen voor transport ri afnemers in heel Europa. De planten werden door de kwekers over water met de bok aangevoerd via de Gouwe en de Otweg Wetering.

>>> ROUTE

Bij NR 99 LA ri NR 25 .

 

Zonder er erg in te hebben zijn we in Hazerwoude aangekomen. Hazerswoude herbergt na Boskoop de meeste kwekers in de Greenport Boskoop. We rijden via de Loete naar de Voorweg, allebei oude wegen waar van oudsher kwekerijen liggen. Aan de zuidzijde van de Voorweg zien we weer een laag gelegen droogmakerij, ontstaan door veenwinning.

>>> ROUTE

Bij NR 25 RD ri NR 26

TIP

Fiets bij NR 26 RD, na 350 m naar Hazerswoude-Dorp

Aan de Dorpstraat vinden we het Historisch Museum Hazerswoude. Dit museum vertelt in foto’s en documenten de geschiedenis van dit dorp. Informatie: www.museumhazerswoude.nl

Bij Eetcafé de Egelantier is het goed rusten. Bij mooi weer op het terras.

>>> ROUTE

Bij NR 26 RD ri NR 27 langs de sportvelden ri NR 36

 1. Uitzicht Vaardorp Rietveld & Rietveldse molen

 

Nivo 1. Het Giethoorn van het Groene Hart van Holland

Nivo 2. Hier heb je een prachtig uitzicht op het Vaardorp Rietveld en in de verte de Rietveldse Molen. Deze plek was tot nog niet zo heel lang gelden alleen te voet of per boot te bereiken. En als het vroor ging je op de schaats. Inmiddels zijn de polders ook per auto bereikbaar en hebben zich er veel boomkwekerijen gevestigd. Maar de sfeer van vroeger is op een aardig aantal plekken nog herkenbaar. Je kunt er een nostalgische vaartocht maken of romantisch overnachten in een van de (best luxe) B&B’s.

Nivo 3. Meer weten : www.vaardorphetrietveld.nl

 

>>> ROUTE

Via de Burg. Den Hollanderweg fietsen in ri NR 39

 1. Groene Kathedraal

Nivo 1. Een serene rustplek midden in de Rietveldse polder

Nivo 2. De Groene Kathedraal is een bijzondere plek in de Rietveldse Polder. Op een voormalige kwekerij is een wandeltuin aangelegd met een rijk sortiment planten die hier worden gekweekt. Kern van de tuin is de Groene Kathedraal, een metalen kunstwerk begroeid met wilde wingerd. Op de tuin is de NPC van de Parthenocissus (wilde wingerd) en Ampelopsis (kamerwingerd) te bezichtigen. Vanuit de kathedraal heb je in het voorjaar/begin zomer een kleurrijk uitzicht over de Hazerswoudse kwekerstuinen. Achterin de tuin ligt aan de Rietveldsevaart een voormalig kwekershuisje dat nu gehuurd kan worden voor een nachtje in het Rietveld.

Novo 3. Meer weten : www.plantencollecties.nl

>>> ROUTE

We vervolgen onze route over de Burg. Ten Heuvelhofweg en slaan RA via de Dijkgraafweg ri NR. 35.

TIP:

Fiets de Burg ten Heuvelweg RD, 500 m rechts Theetuin 't Woutje.

Een mooie authentieke plek voor een zomerse thee in de tuin, met een groot terras waar de hele familie en vooral de kinderen zich naar hartenlust kunnen vermaken. Informeer vooraf om vanaf hier een vaartocht te maken door Vaardorp Rietveld. Tijdens deze vaartocht waan je terug in de tijd toen er in Holland alleen maar vaarboeren waren, die alles wat ze nodig hadden en voortbrachten over het water aan- en afvoerden. Een indruk van een dergelijke vaartocht krijg je via: https://www.youtube.com/watch?v=eGiMclSXiZw&list=PLcwWB-2qS3hTvtT8XBgFO73DGSDwdhKmq&index=2&t=0s

Informatie: www.theetuintwoutje.nl

>>> ROUTE

Via de Dijkgraafweg komen we bij NR 35, hier LA via de Burg. Smitsweg ri NR 34.

NR 35 LA ri 34, op t- RA , (Compierekade), op t- LA, (Paddegat),

We fietsen hier langs de Compierekade en de Spijkerboorse Wetering, beiden nog relicten van de vroegere cope ontginningen die hier het uitgestrekte moeras bruikbaar maakten voor gebruik door de mens.

>>> ROUTE

Via de Compierekade, komen we op het Paddegat en fietsen we ri NR 99 en komen we via NR 98: retour bij Station Boskoop.

 

Mail commentaar of tips ter verbetering,
svp naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
,