left-2.jpg
right-7.jpg

Fietsen

Ontdek de verhalen van de Rijn- en Veenstreek op de fiets

 

fietsen_door_veenweiden.jpg

- Vernieuwde fiets themaroute langs de molens en gemalen in het veenweidegebied (30 km)

Deze route laat je het gevecht tegen het water en de daarbij al eeuwenlange gebruikte en moderene hulpmiddelen en technieken ontdekken. De beheersing van het waterpeil is een levensvoorwaarde om in een stad als Alphen aan den Rijn te kunnen wonen en werken. Zonder deze zorg was er geen bewoning mogelijk, was er geen geschiedenis, waren er geen monumenten. Trouwens veel waterbeheersinginstallaties zijn inmiddels monumenten zoals windmolens en bijvoorbeeld het Gemaal Cornelis den Hertog.

Deze route start bij het bezoekerscentrum en heeft een lengte van ongeveer 30 km. Voor een uitgebreide beschrijving van deze route klik op https://www.alphenlinkt.nl/routes/langs-molens-en-gemalen.html

- Fiets themaroute 'langs de Hollandse Limes'

Deze fietsroute voert langs de Oude Rijn, de Hollandse slagader van de Limes, die tweeduizend jaar geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk vormde. Alphen aan den Rijn was in die tijd een ‘wereldstad', compleet met twee grensforten. Fort Albanianiae in het vroegere centrum van de stad en Nigrum Pullum in Zwammerdam. Beide forten hebben een schat aan spectaculaire vondsten en kennis over de noordgrens van het Romeinse Rijk in de Hollandse delta opgeleverd. Vondsten die nu in Leiden in het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) en in het Archeologiehuis bij Archeon te zien zijn.

Je start bij Archeon en fietst in 44 km langs alle hoogtepunten van onze 'wereldstad aan de Limes'. Voor een uitgebreide beschrijving van deze route klik op: https://www.alphenlinkt.nl/routes/de-hollandse-limes.html

- Fiets themaroute 'Vogels en zo'

Deze afwisselende fietsroute voert dwars door het weidse cultuurlandschap van het Groene Hart. In het centrum van de Randstad ontdek je dat Holland nog écht Holland kan zijn. Want in het authentieke Zuid-Hollandse polderlandschap sta je versteld van de vele weidevogels die hier foerageren, rusten en broeden. En maak onderweg vooral hier en daar een tussenstop om van overheerlijke streekproducten te proeven.

Deze route start bij Vogelpark Avifauna en is ongeveer 41 km lang. Voor een uitgebreide beschrijving van deze route klik op: https://www.alphenlinkt.nl/routes/vogels-en-zo.html

- Fiets themaroute Tuinen en kwekers (voorpublicatie)

Deze route is 43 km lang. Ze brengt ons vanaf het station van Boskoop naar de tuinen van Boskoop Oost/ Reeuwijk en kan vervolgd worden naar Boskoop West/Vaardorp Rietveld/Hazerswoude. Onderweg op deze route leren we de tuinen (zo noemen Boskopers een kwekerij ;) en het werk van de boomkwekers kennen.

Boskoop staat wereldwijd op de kaart als het centrum van de boomkwekerij. Of in gewoon nederlands, van het kweken van planten met verhoutende stam. Van oorsprong vooral fruitbomen, later werden dat ook heesters, vaste planten en coniferen. De teelt van boomkwekerij gewassen is al eeuwen de voornaamste bron van inkomsten in Boskoop en omgeving. Boskoop ligt in een typisch Groene Hart landschap dat hier wel heel speciaal gebruikt wordt. Rond Boskoop vullen boomkwekerijen het traditionele Hollandse slagenlandschap. Alles bij elkaar heel bijzonder. Op deze schaal zonder twijfel uniek in de wereld. 

Voor een uitgebreide beschrijving van deze route klik op: https://www.alphenlinkt.nl/routes/tuinen-en-kwekers.html

- Fiets themaroute Ontdek Alphense centrum en de leukste hotspots

Deze route is 23 km lang en brengt je oa van het bezoekerscentrum naar Alphen Centrum en de andere Alphense hotpots.

In het Alphense centrum valt veel te beleven. Met leuke winkels, fijne terrassen en monumentale panden. Tel daarbij de verschillende ‘hotspots’ in de directe omgeving, en je hebt meer dan voldoende ingrediënten voor een interessante, ontspannen fietstocht. De route voert langs plekken die je écht een keer gezien moet hebben. Bij elke ‘hotspot’ is van alles te doen. Als je wilt kan je van daaruit te voet, per fiets of een bootje nog verder kijken. In het #AlphenOntdekt magazine lees je leuke tips en weetjes voor onderweg. Tenslotte kan het handig zijn om voor vertrek alphenlinkt.nl te raadplegen voor actuele ontwikkelingen. Of kijk op de website van die hotspot waar je meer van wilt weten. In ieder geval: TOT FIETS !

Voor een uitgebreide beschrijving van deze route klik op: https://www.alphenlinkt.nl/routes/alphense-centrum.html

- Fiets thema route Hollandse plassen: klik voor een voorpublicatie van deze route op:https://bc-deveenweiden.nl/nieuws/acties

- Fiets themaroute Bossen & parken (in voorbereiding)

- Fiets route Groot-Alphen: Alphen-Centrum, Bentwoud, Boskoop, Alphen-Centrum (in voorbereiding)

Deze routes zijn op initiatief en onder de redactie van PReT uitgewerkt. De technische realisatie en publicaties wordt gecoördineerd door Alphen Marketing.
Een consortium van Alphense organisaties werkt mee aan de tot standkoming van deze routes:

Bezoekerscentrum de Veenweiden levert infomatie over landschap, water en streekproducten in de Rijn & Veenstreek,
CAS (Centrum voor Architectuur en Stedebouw) lanceerde het idee voor een Alphens themaroute netwerk,
Laura /Avanti zet de fietsroutes uit,
IVN, SLA (Stichting Landschapsbeheer Alphen) en Staatsbosbheer leveren natuurinformatie,
Vrienden van Archeon en Historische Vereniging Koudekerk leveren cultuur historische informatie,
VVV Alphen controleert de fietsbaarheid en informatie langs de route,
VRHL verzorgt de opmaak en het tekstediting,
Dirk Koster, 'huisfotograaf' van het bezoekerscentrum, verzorgt het fotowerk,
terwijl SERA voor de digitale techniek tekent.

Diverse andere fietsroutes zijn te vinden op de site van Groene Hart van Holland,
http://www.groenehart.nl/routes

Prachtige fietsroutes door de natuur in het hele land staan op:www.ivn.nl/routes/
Zo kun je gemakkelijk wandelend of fietsend de natuur beleven. 
Bijzondere tips maken de IVN routes extra aantrekkelijk.