Duo-expositie van Monica de Jong en Karin van Leeuwen

Natuur is de grootste inspiratiebron van Monica de Jong. Het gaat haar echter niet om nabootsing van de natuur. Zij tekent, schildert en fotografeert niet puur om de “mooie plaatjes” of als een soort verslaglegging. Zij zoekt naar een manier om waarneming, kennis, ervaring, gevoel, verwondering en geheimzinnigheid bij elkaar te brengen. Haar manier van werken sluit nauw aan bij dat van kunstenares Karin van Leeuwen. Het werken met de elementen vuur, water, lucht en natuurlijk aarde vindt Karin meer dan heerlijk. Zij noemt haar werk ‘Klei met een ziel’.

De bezielende natuurwerken van beide kunstenaressen zijn de komende maanden te bewonderen in het Bezoekerscentrum De Veenweiden, gelegen vlakbij de Zegerplas en het tot Prinses Irenebos omgedoopte deel van Park Zegersloot-Noord. Beide exposities worden geopend op zaterdag 1 juni om 14.00 uur en duren tot eind juli. 


L
andschap meer dan aarde

“Landschap is een thema waarin ik in mijn leven alles vind waar ik naar op zoek ben, ook als ik niets zoek”, aldus de in Amersfoort wonende en werkende Monica de Jong. “Landschap betekent voor mij ook meer dan de aarde waarin de seizoenen over heen gaan. Zij toont of verbergt alle vormen van ontkiemen, bloei en vergankelijkheid. Vanuit een intens verlangen wil ik door de oppervlakte heen kijken. Door uren in het landschap te zijn met alle zintuigen op scherp vind ik er schoonheid in vele vormen. Ik ben ook telkens benieuwd of het mij lukt een tekening net zoveel gelaagdheid mee te geven als de natuur.” 

Monica de Jong


Spannende situaties

De werkstukken van Karin zijn opgebouwd uit opgravingsresten, eeuwenoud aardewerk en nieuwe klei. “Dat levert spannende situaties op: Houdt het? Scheurt het? Vanuit het nieuwe gegeven bouw en glazuur ik verder. Samenwerking met de klei, opzoeken van de grenzen, maar vooral plezier en verrassing. Zelden werk ik naar een vastliggend eindresultaat, ik start vanuit een gevoel of beeld. Het eindresultaat is vaak herkenning.”

Karin van Leeuwen

De kunstwerken van Monica de Jong en Karin van Leeuwen zijn te bekijken tijdens de openingstijden van het Bezoekerscentrum op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 – 17.00 uur. Je vindt het bezoekerscentrum aan de Burg. Bruins Slotsingel 15 in Alphen aan den Rijn. 

Beide kunstenaressen zullen – zoals de planning er nu uitziet – op een zondagmiddag in juni  in het Bezoekerscentrum aanwezig zijn om hun kunstwerken toe te lichten al vertellend over hun passie voor de natuur. Raadpleeg voor de exacte datum de website: https://bc-deveenweiden.nl/agenda  

 

Fiets- en wandeltochten

Maar je bent natuurlijk altijd tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum welkom. Daar wordt tevens in de permanente tentoonstelling via zes verschillende invalshoeken het verhaal van de Rijn & Veenstreek uit de doeken gedaan. Vragen daarover kunnen de aanwezige vrijwillig(st)ers beantwoorden. Tevens kunnen zij je informeren over mogelijke wandel- en fietstochten in de regio als over mogelijkheden voor een rondleiding rondom het Bezoekerscentrum en in het Prinses Irene Bos om meer te weten te komen over wat er zoal groeit en bloeit.