Natuur

Door de eeuwen heen heeft de mens in Rijn- en Veenstreek ingegrepen in het landschap en de natuur naar zijn hand gezet. Het grootschalige natuurlijke landschap van vrij stromende (veen)rivieren, begroeide oeverwallen, moeras en hoogveen uit het verre verleden is er niet meer.

Maar er zijn nog plekken waar je ons landschap zoals het vroeger was redelijk origineel ervaart. Wandel maar eens door het Spookverlaat of vaar door het Vaardorp Rietveld of de kwekerstuinen in Boskoop. Bij Nieuwkoop zijn de plassen nadat de mens ze niet meer nuttig vond ten dele aan hun lot overgelaten. Verbazingwekkend hoe de natuur zich steeds weer opnieuw herstelde. Of ontdek hoe het agrarische gebied in het Zaanse Rietveld, de Wilck of het Bentwoud in deze eeuw teruggebracht werd in een natuurlijke staat.

Ga er op uit om écht te genieten van de natuur, of zomaar even lekker te ontspannen en tot rust te komen. In ons centrum wijzen de vlogjes van boswachters, IVN natuurgidsen of vogelwachten in de informatiezuilen je de weg.