Op de fiets op ontdekking door de Rijn en Veenstreek

Onze Rijn- en Veenstreek is een walhalla om te fietsen. Vanaf het bezoekerscentrum kun je alle kanten uit. Naar Nieuwkoop, Langeraar, de Braassem, het Rietveld, of toch nog even door het centrum ? Welke richting je ook kiest, al om de hoek ben je in de natuur en je bent zo in de polder.

De fietsknooppunten naast het bezoekerscentrum maken het gemakkelijk om zelf je route te plannen. Wil je het nog wat makkelijker en er zeker van zijn wat bijzonders tijdens je fietstocht te beleven, kies dan een van de fiets themaroutes die voor deur van het bezoekerscentrum langskomen of zelfs bij ons starten.

Hollandse Plassen-route

De Hollandse plassen-fietsroute laat je kennis maken met onze Hollandse plassen. Die zijn bijna allemaal door de mens gemaakt. Door turfwinning bijvoorbeeld: vanaf de middeleeuwen ontstonden in Holland grote en steeds diepere plassen als gevolg van het graven naar het ‘bruine goud’. Na het ontdekken van de molentechniek zijn de plassen omdijkt en in fases drooggemalen. Zo ontstonden onze polders en diepe droogmakerijen.

Via deze route langs (bijna alle) noordelijke Zuid-Hollandse plassen krijg je een indruk van wat het water en het landschap van de Rijn- en Veenstreek aan historie, natuurschoon en vermaak te bieden hebben.

Vlinder Fladder Fietsroutes.

De onderstaande fietsroutes starten bij BC de Veenweiden.

Overige routes

Wat denk je van een Molens en Gemalen fietstocht ?
Deze route laat je het gevecht tegen het water in onze streek en de daarbij gebruikte moderne en al eeuwenoude hulpmiddelen en technieken ontdekken.
Van een relaxte Alphense Centrum route ?
In zo’n 20 km fiets je rond het Alphense Centrum, door vrijwel niet bekende groene en blauwe pareltjes.
Of een Hollandse Limes tocht ?
Deze fietsroute voert langs de Oude Rijn, de Hollandse slagader van de Limes, die tweeduizend jaar geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk vormde en nu nog steeds het kloppend hart van onze regio is.

De uitgebreide verhalen van deze routes en andere themaroutes die in Alphen starten vind je in de Rijn- en Veenstreek informatiezuil in ons centrum.
Wil je de beschrijving van deze en andere routes onderweg bij de hand hebben ga dan naar: https://www.alphenlinkt.nl/fietsroutes

Meer fietsroutes met tips door de Rijn- en Veestreek vind je op https://www.groenehart.nl/verken-het-groene-hart/toproutes

Fietsroutes door de natuur in het hele land staan op: http://www.ivn.nl/routes/