In het Bezoekerscentrum De Veenweiden kijken de medewerk(st)ers van het Bezoekerscentrum en IVN Alphen aan den Rijn reikhalzend uit naar heropening van het centrum. Hun geduld is de afgelopen maanden behoorlijk op de proef gesteld. Maar zoals het er nu uitziet gaat het Bezoekerscentrum De Veenweiden op 13 juni
weer voor het eerst dit jaar open.

IVN Alphen organiseerde al wel wat buitenactiviteiten met de nodige beperkingen, maar breiden het aantal in juni geleidelijk uit. Vanaf zondagmiddag 13 juni kunnen de medewerk(st)er je ook binnen in het bezoekerscentrum informeren over de prachtige natuur die nu volop tot leven komt. Zij vertellen ook graag over de veranderingen die er in het tot Prinses IreneBos omgedoopte Zegersloot-Noord gebied de afgelopen tijd tot stand zijn gebracht. Er is inmiddels een speelbos, een tiny forest en er zijn themabosjes voor klimaat, voedsel en bijen aangeplant. Er is zelfs een Kabouterbos. Je kan dit allemaal zelf gaan ontdekken. Je kunt je ook aanmelden voor een van de rondleidingen die IVN organiseert om het intensiever te beleven. Kunstliefhebbers kunnen nog tot 14 juli de bijzondere wisselexpositie ‘Röntgenfotografie’ van Arie van ’t Riet bezichtigen.

Kenmerken

Dat is echter niet alles wat het Bezoekerscentrum De Veenweiden te bieden heeft. Integendeel, belangstellenden krijgen nu uitgebreid de kans om tijdens een rondgang langs de begin vorig jaar vernieuwde permanente tentoonstelling alles over de kenmerken van het landschap van de Rijn- en Veenstreek te leren. Via zes verschillende invalshoeken, te weten historie, bodem, water, energie, voedsel en natuur wordt het verhaal verteld en informatie gegeven over de recreatieve mogelijkheden in de streek. Je kunt die opzoeken via digitale touchscreens, onze gastvrouwen en -heren kunnen je ook leuke tips geven.

Water Centraal

Voor de zomermaanden heeft het Bezoekerscentrum nog meer in petto. De focus ligt dan specifiek op het thema Water, dat de tweede alles verbindende bouwsteen van het leven in de Rijn- en Veenstreek is. De medewerkers van het Bezoekerscentrum zijn nog bezig een en ander uit te werken maar willen al vast een tipje van de sluier oplichten.
Zo is op 17 juli de opening van een nieuwe wisselexpositie van kunstwerken die als titel ‘Water Centraal’ heeft. Tevens is het plan op één van de zondagmiddagen een lezing te houden over waterkwaliteitsbeheer in de Rijn- en Veenstreek. En – het kan natuurlijk niet missen – op een andere zondagmiddag een lezing over de Otter. Een exemplaar van dit prachtige dier vond vorig jaar al een rustplekje in het Bezoekerscentrum. Als de corona-maatregelen het niet beletten, komt een expert alles over dit speelse en grootste waterroofdier in het gebied uit de doeken doen.

Welkom

Kortom, vanaf 13 juni zijn bezoekers op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag tijdens de openingtijden en de dan geldende voorwaarden weer van harte welkom in Bezoekerscentrum De Veenweiden. Het adres is Burg. Bruins Slotsingel 15, 2403 NC Alphen aan den Rijn (langs de Kinderboerderij over het pad naar achteren). Zie voor het actuele nieuws en aanvullende informatie: www.bc-deveenweiden.nl en www.ivn.nl/afdeling/alphen-aan-den-rijn.