Zaterdag 26 september was de Nationale Burendag. Hoe vier je dat als Bezoekerscentrum in natuurgebied Zegersloot? Wie zijn dan je buren?

Bezoekerscentrum De Veenweiden en Natuurvereniging IVN Alphen kijken verder dan hun neus lang is en nodigen de bewoners van de aangrenzende Grashof en Helmhof uit voor een coronaproof roulatieprogramma. Zij bezorgen de uitnodigingen huis aan huis wat uiteindelijk leidt tot 3 groepen voor de burenmiddag.

De deelnemers worden verwelkomd in het bezoekerscentrum en rondgeleid langs de vaste tentoonstelling over het veenweidengebied. Ook worden zij langs de wisseltentoonstelling ‘Röntgenfotografie van natuurtaferelen’ geleid en krijgen ze in de zogeheten IVN-hoek een korte presentatie over natuuractiviteiten.

Wat verder heel veel indruk maakt op de genodigden is het onder leiding van een IVN-Natuurgids ontdekken van de nieuwe aanplant. Ze bezoeken daarvoor het Tiny Forest en bekijken de ontwikkelingen van de themabosjes. Deze staan in het gebied achter het bezoekerscentrum dat is omgedoopt in IreneBos. “Ik loop hier elke dag” zegt een van de gasten, toch hoor en zie ik nu nieuwe dingen.”

Wat er aan vragen blijft hangen, borrelt op bij een informeel afsluitend drankje. Met een tasje vol informatie nemen de buren afscheid met het vaste voornemen terug te komen om zich verder in de vaste tentoonstelling te verdiepen. Of om de gratis presentatie op 4 oktober bij te wonen over röntgenfotografie en de demonstratie met UV-licht. Of om deel te nemen aan een IVN-activiteit in de omgeving.