Met aquarel-verf een korte schets maken in het gebied van Zegersloot-Noord en dan ook nog op een mooie plek aan het water? Meer was er niet te wensen door de deelnemers aan de workshop die kunstenaar Willem van Weerdhuizen op zondagmiddag 5 september gaf.

De start van de workshop was binnen in het Bezoekerscentrum De Veenweiden. Daar begon Van Weerdhuizen de eerste beginselen van het schetsen bij te brengen. Daarbij keken de meeste deelnemers wel even raar op, omdat ze de lijnen van een op de kop gezet gezicht moesten natekenen. Maar daarna konden ze aan de slag met tekenen en aquarelleren (iets in waterverf schilderen), waarbij geadviseerd werd niet te voorzichtig te werk te gaan. “Het is gewoon een kwestie van durven.”

Buiten

Echt leuk werd het toen er naar buiten kon worden gegaan. Het was wel even sjouwen met een klapstoeltje, een pot water met de kwasten en een aardewerk bord als palet. Echter, het gevonden ’stekje’ waar je lekker op het stoeltje kon gaan zitten, was perfect. Er ging als het ware een nieuwe wereld voor sommigen open, zoals ook was voorspeld. Enkelen gingen aan het eind van de middag met een ‘kunstwerk’ naar huis. De meer ervaren deelnemers waren niet zo tevreden, terwijl ze toch werden geprezen door de toevallig voorbijkomende wandelaars. Maar ook zij hadden echt genoten, waarbij het weer duidelijk een grote rol had gespeeld. Toch hadden ook zij van de aanpak van Van Weerdhuizen weer wat geleerd.

Foto: Ria van Oeveren