In een combinatie van plantaardig materiaal, textiele elementen en toepassing van milieuvriendelijke lijm toont bloemsier-kunstenares en docente Marion van der Veen in Bezoekerscentrum De Veenweiden de meest verrassende werken. De expositie die van 6 november tot en met 30 januari 2022 is te bezichtigen, zal toeschouwers niet alleen respect voor de plantenwereld bijbrengen. Het zal hen ook inspireren op een andere manier naar het plantaardige te kijken.

De werken die Marion toont zijn gemaakt van gedroogd materiaal. Daardoor zijn ze langer houdbaar. Het betreft fijn en kwetsbaar materiaal, waarvan de verwerking een hoge concentratie vergt. Soms gaat de aandacht naar de details van ogenschijnlijk oninteressante planten op straat en in de berm waaraan een ieder elke dag letterlijk voorbij loopt. “Maar door plantendelen in een ritme te plaatsen vergroot ik hun schoonheid als het ware uit en breng het onder de aandacht”, aldus de in Woerden wonende en werkende kunstenares.

Divers werk

Het werk van Marion van der Veen is heel divers, zowel wat betreft het materiaalgebruik als de vormgeving en gebruikte technieken. Ze kiest bijvoorbeeld voor gedroogde (rozen)blaadjes zwevend in een takkenconstructie, of voor een tweedimensionale plantaardige wanddecoratie (van klein tot manshoog) al dan niet in lijsten. Een ander voorbeeld betreft handgeschept papier in combinatie met zaadpluis en objecten van judaspenning.

Textiele elementen

Van het begin af aan zitten er geregeld textiele elementen in het werk van Marion. De combinatie met plantaardig materiaal en toepassing van milieuvriendelijke lijm ontstaan er de meest verrassende kunstwerken, zowel twee- als driedimensionaal. De expositie in De Veenweiden behelst hoofdzakelijk 2-dimensionaal werk.
Haar werkstukken krijgen zelden of nooit een titel. Ook geeft zij er geen verklaring bij. Zij zijn een weerspiegeling van haar gevoel, haar wezen. Met haar werk wil zij het respect dat zij heeft voor de plantenwereld overbrengen op de toeschouwer. Zij wil mensen inspireren en laten nadenken door het plantaardige op een andere manier te laten zien.

Workshops

Marion geeft in haar atelier in Woerden workshops Plantaardige Kunst. Zondagmiddag 23 januari 2022 wil zij in het Bezoekerscentrum een speciale workshop geven waarbij een plantaardige compositie op een glazen schaal wordt gemaakt. Kosten: 25 euro inclusief schaal van 20 cm doorsnede, plantaardig materiaal, lijm en zandafwerking. Aanmelding via info@bc-deveenweiden.nl.

Nadere informatie

De expositie is gratis te bezichtigen op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum. Je kan dan tevens een bezoek brengen aan de natuurtuin die rondom De Veenweiden ligt en sinds de ontwikkeling in 2010 een waar eldorado voor natuurliefhebbers is.

Mandala met bloemblaadjes van verschillende planten