Favoriete onderwerpen van Bioloog en Wildlife-artist Hans J. Geuze zijn vogels en vlinders. Die legt hij vast in aquarel en acryl. Veel schilderijen zijn ontstaan tijdens zijn talrijke natuurreizen gedurende de afgelopen 30 jaar. Een selectie van zijn schilderijen van vogels is van 15 oktober tot en met eind januari 2023 te zien in Bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen aan den Rijn. Adrie Zaalberg verrijkt de expositie van Hans Geuze met haar glaskunstwerken van vogels.

Zowel Nederlandse als exotische vogels staan model voor de vogelschilderijen van Hans Geuze. Hij laat zich inspireren door de wisselwerking van de kleuren en tekening van een vogel en zijn omgeving. Ook schildert hij graag portretten van vogels.

Celbiologie
Geboren in Bergen op Zoom, tekende Hans Geuze als kind al vogels en ook vlinders. Hij studeerde Biologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam waar hij tevens promoveerde. Daarna werd hij benoemd als hoogleraar Celbiologie aan de Universiteit van Utrecht, waar hij tot aan zijn pensionering het celbiologisch onderzoek leidde. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Kunsten en Wetenschappen (KNAW)

ANF
Geuze nam samen met de Natuurgroep Kockengen het initiatief tot het inrichten van het Polderreservaat in het Groene Hart. Hij behoorde tot de oprichters van Artists for Nature Foundation (ANF). Dit is een internationale groep van meer dan 100 schilders en beeldhouwers die zich laten inspireren door de natuur in de breedste zin van het woord. Doel van het ANF is de aandacht te vestigen van het publiek en overheden op bedreigde natuurgebieden in binnen- en buitenland door het organiseren van artistieke workshops, tentoonstellingen, persconferenties, en door het uitgeven van kunstboeken. Geuze heeft tal van publicaties op zijn naam staan, waaronder het boek ‘Moerasvogels’.

Glaskunst
Geïnspireerd door de altijd wisselende lichtval van het transparante materiaal maakt Adrie Zaalberg glasobjecten voor binnen en buiten die ook gretig aftrek vinden als uniek cadeau.

Entree gratis
De exposities in het bezoekerscentrum De Veenweiden zijn gratis te bezoeken op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag. Dat geldt ook voor de lezing van Geuze op zondagmiddag 20 november. Daarbij zal hij zeker interesse weten te wekken voor de vogels in het Groene Hart, in het bijzonder voor de vaak verborgen levende moerasvogels. Aanmelding voor de lezing via info@bc-deveenweiden.nl wordt op prijs gesteld mede gelet op de inrichting van de zaal