Natuurjournaal

Wij versturen periodiek een Natuurjournaal met de leukste weetjes en tips uit onze natuurlijke omgeving. Wilt u dit Natuurjournaal in uw mailbox ontvangen? Abonneer u dan door middel van het onderstaande formulier.

Artikelen

De Huiszwaluw

30 juli 2021|

In 1990 broedde de huiszwaluw nog volop in het centrum van Alphen. Van Lennepstraat, Toussaintplein, Maasstraat, overal aan de overstekken vonden deze zwaluwen hun nestplaats. Nu in 2021 moeten we vaststellen dat er geen [...]

Libellen

30 juli 2021|

De maanden juli en augustus zijn echte libellenmaanden. Leg het tijdschrift even opzij en ga de natuur in om deze prachtinsecten eens beter te bekijken. In het Zegerslootgebied komen 23 soorten voor. De meest [...]

De Koekoek

19 juni 2021|

De Koekoek is vooral vanwege zijn geluid bekend. Zijn geluid is zelfs zo bijzonder dat er in sommige landen gebruik van wordt gemaakt in klokken.

Nachtvlinders

19 juni 2021|

Maandelijks wordt in de tuin van het bezoekerscentrum De Veenweiden onderzoek gedaan naar nachtvlinders. Nu nog alleen door leden van de IVN Vlinderwerkgroep, straks na de Corona-pandemie voor iedereen toegankelijk.

IJsvogel overleeft winter

3 april 2021|

Ondanks de twee weken vorst en sneeuw heeft een aantal IJsvogels de winterkou overleefd. Anders dan zijn naam doet vermoeden is een ijslaag op het water funest voor de IJsvogel, omdat het voedsel (vis) onbereikbaar is.