Natuurjournaal

Wij versturen periodiek een Natuurjournaal met de leukste weetjes en tips uit onze natuurlijke omgeving. Wilt u dit Natuurjournaal in uw mailbox ontvangen? Abonneer u dan door middel van het onderstaande formulier.

Artikelen

Vroege vlinders!

3 april 2022|

Met de warme voorjaarsweken in maart 2022 zien we ineens verschillende vlindersoorten verschijnen. Hoe kan dat nou zo vroeg in het voorjaar?

Tuinvogeltelling

20 februari 2022|

Vorige maand was weer de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling. Ook in de omgeving van ons bezoekerscentrum hebben velen meegeteld.

Halsbandparkieten geteld

22 januari 2022|

Deze winter is in heel Nederland weer het aantal Halsbandparkieten geteld. Dat is heel eenvoudig te doen, want de vogels slapen allemaal op een gezamenlijke locatie.

Hazelaar is er vroeg bij dit jaar

22 januari 2022|

Hazelaar is er vroeg bij dit jaar Ruim een maand eerder dan gemiddeld is de Hazelaar al in bloei geraakt. Een eerste voorjaarsteken, maar de winter is echter onvoorspelbaar… De mannelijke bloeiwijze [...]

Zwanen in de polders

22 januari 2022|

Er is nog niet veel winters aan het weer. Toch zijn er behoorlijke aantallen trekvogels uit noordelijker streken in onze polders neergedaald om hier te overwinteren.

Schimmels: de natuur ruimt op

5 december 2021|

In de natuur is het deze tijd grote opruiming. Schimmels, met soms als vrucht van deze schimmel: de paddenstoel. Elfenbankjes en zwammen: ook dit zijn paddenstoelen. Schimmels zijn geen dieren of planten. Het zijn [...]

De Torenvalk zonder torens

5 december 2021|

Van de gehele valkenfamilie is de Torenvalk in onze regio wel de meest voorkomende. Naast de Torenvalk hebben wij in ons veenweidegebied het Smelleken (zeldzaam tijdens vogeltrek), de Boomvalk (zeldzame broedvogel) en de Slechtvalk (nestelt in de PTT-toren in Alphen).

Paddenstoelen schieten uit de grond

31 oktober 2021|

De bladeren vallen van de bomen. De nachten worden kouder en vochtiger. Tijd voor de paddenstoelen om zich aan de wereld te tonen. Loop eens door het Zegerslootgebied voor een mooie herfstwandeling en ontdek [...]

Witte reigers

31 oktober 2021|

Het ontgaat bijna niemand meer: op veel plaatsen in het Groene Hart zien we steeds meer Grote zilverreigers verschijnen. Een mooie ranke, statige reiger die zijn voedsel zoekt in sloten en weilanden. Het voedsel [...]

Dag zomer, dag vlinders

2 oktober 2021|

De meeste dagvlinders hebben hun levenstaak volbracht en hebben eitjes gelegd om de soort in stand te houden. Sommige vlinders gaan als imago (vlinder) in winterslaap en zoeken boomholten of schuurtjes om de winter door te komen.