Hollandse plassen-fietsroute

De Hollandse plassen-fietsroute laat je kennis maken met onze Hollandse plassen. Die zijn bijna allemaal door de mens gemaakt. Door turfwinning bijvoorbeeld: vanaf de middeleeuwen ontstonden in Holland grote en steeds diepere plassen als gevolg van het graven naar het ‘bruine goud’. Na het ontdekken van de molentechniek zijn de plassen omdijkt en in fases drooggemalen. Zo ontstonden onze polders en diepe droogmakerijen.
Via deze route langs (bijna alle) noordelijke Zuid-Hollandse plassen krijg je een indruk van wat het water en het landschap van de Rijn- en Veenstreek aan historie, natuurschoon en vermaak te bieden hebben.

Variatie genoeg: vanaf de vrij ‘jonge’ uitgebaggerde Zegerplas in Park Zegersloot via het eeuwenoude natuurlijke Braassemermeer richting Aalsmeer, langs de uitgeveende grote Westeinder Plas, Langeraarse Plassen en weer terug naar Alphen langs de Noordense en Nieuwkoopse plassen.
We fietsen langs nog relatief ‘jonge’ natuurgebieden als de Geerpolder, Ruygeborg en de Groene Jonker, maar ook door nog zeer oorspronkelijk oud-Hollands polderlandschap, bij de Meije en Lusthof de Haeck. Klaar voor onze informatie, weetjes en tips?

Lengte volledige route: 100 km

Ook in delen of combinaties daarvan te fietsen:

  • Blauw/paars: 47 km
  • Groen: 47 km
  • Blauw + oranje: 59 km
  • Blauw + groen: 88 km

TOT FIETS!