Kunstenares Truus Serdijn uit Oegstgeest geeft de voorkeur aan werken met thema’s waar ze een paar jaar mee vooruit kan. Dan bepaalt ze ook of ze abstract werkt, of figuratief, kleurrijk of in grijstinten. Wat ze nu laat zien in het Bezoekerscentrum De Veenweiden zijn bossen en bomen, geschilderd met acryl op linnen, als resultaat van haar wandelingen in de natuur met zijn niet te evenaren schoonheid. De expositie wordt geopend op zaterdag 30 september en duurt tot 30 november.

Schilderen is voor Truus Serdijn geen vak van negen tot vijf. Het is veel meer een ontembare inspiratie van creativiteit, die niet tijd gebonden is. Na een periode van minimalisatie van kleur en figuratie, komen de kleuren tegenwoordig weer spontaan terug. “Is er geen thema, dan schilder ik als het ware ‘in een roes’, waarbij de handelingen van het schilderen intuïtief worden gestuurd”, aldus Truus Serdijn. “Het verandert regelmatig van gedaante. Het eindresultaat is dan ook een vorm van gecontroleerde emotie. Ook gebruik ik de visuele werkelijkheid, omdat abstractie en figuratie, materie en idee, zich goed laten samenvoegen.” Het eindresultaat komt volgens de kunstenares voor een groot gedeelte tot stand door een nauwkeurige bestudering van het onderwerp. “Schilderen is voor 80% kijken en 20% doen.”

Kunstenares aanwezig

De werken van Truus Serdijn zijn te bekijken tijdens de openingstijden van het Bezoekerscentrum op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag. Je vindt het bezoekerscentrum aan de Burg. Bruins Slotsingel 15 in Alphen aan den Rijn. Op zondagmiddag 15 oktober is de kunstenares in het Bezoekerscentrum aanwezig om belangstellenden alles over haar werk en inspiratie te vertellen.

 

Permanente tentoonstelling

Bezoekers kunnen sowieso tijdens de openingstijden de permanente tentoonstelling bezichtigen. Via zes verschillende invalshoeken wordt het verhaal van de Rijn & Veenstreek uit de doeken gedaan. De gastvrouwen en -heren kunnen je hierover ook nader informeren. Of vraag hen naar wandelroutes, zoals de klompenpad route, die gratis is  en bestemd voor kinderen van 4-8 jaar. Het gaat hierbij om een wandeling rondom het bezoekerscentrum aan de hand van klompenpaaltjes. Na afloop kunnen ze een presentje grabbelen.

En weet je dat kinderen van 8 tot 12 jaar achter het bezoekerscentrum kunnen grasduinen langs echte bomen in het steeds uitdagender Prinses Irenebos? Daarvoor is aan de balie tegen 3,50 euro de beschrijving van de knapzakroute verkrijgbaar. De knapzak bestaat uit een rugzakje, waarin o.a. een flesje water om de dorst te lessen, een blocnootjes om de antwoorden op te schrijven en wat lekkers, die de kinderen mogen houden. Nu afgelopen maand de schoolbanken weer opgezocht moesten worden, kun je in je vrije uurtjes tijdens het volgen van de route echt genieten van de natuur.

 

persfoto expo okt-nov