Het is een van de meest tot de verbeelding sprekende bloemen in onze akkers en velden. Een opvallende verschijning vanwege de felrode kelkbladen. Daar waar de grond is bewerkt komt de klaproos vaak als pioniersvegetatie als eerste tevoorschijn. Soms hele velden vol. De klaproos staat symbool voor troost. Na de Eerste Wereldoorlog kleurden de slagvelden in Noord-Frankrijk namelijk helemaal rood van de klaprozen.
Papaver Rhoeas (foto: Stef Strik)
De klaproos is een papaver. Daar zijn verschillende soorten van. De meest algemene, in Nederland voorkomende, is de Papaver Rhoeas, ofwel de gewone of grote klaproos.
De klaproos vormt na de bloei een zaaddoos met zwarte papaverzaadjes. Wil je klaprozen in je tuin, strooi dan wat van deze zaadjes door je tuin en succes is verzekerd!
Klaprozen (foto: Stef Strik)
Bert Haanstra heeft daar zijn eerste kleurenfilm naar vernoemd: “Dokter Pulder zaait papavers”. Bepaalde papaverzaden hebben een verdovende, maar ook verslavende werking (opium). Begin er dus niet aan, want dan loopt het net als in de film van Haanstra niet goed af….
Houd het dus gewoon bij wat maanzaad in sommige gerechten. Dat smaakt beter.
Rondom het Irenebos achter het Bezoekerscentrum De Veenweiden heeft de gemeente dit jaar volop klaprozen gezaaid. Speciaal voor u.
Klaprozen langs het Irenebos (foto: Stef Strik)