Astrid Stoffels is gefascineerd door de oerkracht van de natuur in al haar schoonheid, gewelddadigheid, kwetsbaarheid, vergankelijkheid en onverwoestbaarheid. De gevoelens die dat bij haar oproept zet ze om in fictieve landschappen. Nieuwsgierig hiernaar? Kom dan van 30 maart  tot en met 29 mei tijdens de openingstijden naar het Bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen aan den Rijn. Daar zijn haar landschapsimpressies, die met veel kracht en gevoel op het schilderslinnen zijn gezet, te bezichtigen.  

De in Amstelveen geboren en getogen Astrid Stoffels en daar nog steeds woont, werkt met olieverf en gemengde techniek op linnen en houtpaneel. Haar inspiratie haalt zij uit bijzondere momenten en uitzichten in haar omgeving of tijdens reizen. Die legt zij vervolgens vast met haar camera. De foto’s en indrukken fungeren als een soort visueel dagboek ter inspiratie voor nieuwe ideeën.

Fictief landschap

Terug in haar atelier zet zij die ideeën om in schilderijen. “Ik creëer een fictief landschap dat beantwoordt aan de gevoelens die het oorspronkelijke beeld bij mij opriep. Daardoor is het uiteindelijke landschap nogal geabstraheerd van de werkelijkheid. Soms bewerk ik de foto’s en verwerk ze in mijn kunstwerk.”

Naast haar eigen foto’s vormen nieuwsberichten en documentaires over natuur en milieu eveneens een bron van inspiratie. “Zowel de schoonheid van de natuur als natuurrampen raken mij”, aldus Astrid Stoffels. “Die roepen iets in mij op dat ik wil vastleggen. Wellicht als tegenwicht aan de eindigheid van het leven waaraan mens en natuur zijn onderworpen.”

Moodboards

De kunstenares wil in het creatieve proces zowel de scheppende als de destructieve kanten visualiseren. Astrid houd van de Romantiek en het Impressionisme, omdat in beide kunststromingen de relatie tussen mens en natuur een grote rol speelt. Daarin herkent zij zichzelf.
Haar landschappen kun je ook interpreteren als ‘moodboards’ voor zover ze haar eigen gevoelens uitdrukken in licht en kleur, zwaarte en speelsheid, beweging en verstilling.

 Toelichting

Al met al is haar expositie in het Bezoekerscentrum De Veenweiden een bezoek meer dan waard. Je vindt het Bezoekerscentrum aan de Burg. Bruins Slotsingel 15 in Alphen aan den Rijn, vlakbij de Zegerplas.
Astrid is bij de start van haar expositie op 30 maart van 14.00 – 14.30 uur aanwezig. Maar is ook op zondagmiddag 21 april en woensdagmiddag 1 mei van 14.00 – 17.00 uur in het Bezoekerscentrum te vinden om haar kunstwerken nader toe te lichten al vertellend over haar passie voor de natuur.

Achter het centrum ligt ook het zogeheten Prinses Irenebos, waar kinderen een Knapzakroute kunnen volgen en allerlei vragen beantwoorden. Heb je binnen de exposities uitgebreid bekeken, dan kun je als volwassene hetzelfde rondje wandelen en wordt je onderweg direct op verschillende wetenswaardigheden gewezen. Leuk en interessant.