De sterke binding die Truus Martens voelt met de natuur is de inspiratie voor haar schilderijen. “De zee, het strand, een wolkenlucht, een steen in al zijn eenvoud of de structuur van boomschors kunnen haar raken”. Gevoelens van verwondering, de beleving en de waarneming van een beeld of sfeer die zij tijdens haar wandelingen in de natuur ervaart, probeert zij te verbeelden in haar werk. Materie speelt een belangrijke rol in haar schilderijen. Een klein deel van deze kunstwerken onder de noemer “Puur Natuur” toont de kunstenares van 2 april tot en met 6 juli in Bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen aan den Rijn.

Zij gebruikt onder andere materialen die in de natuur gevonden zijn zoals hout, stenen, aarde, vezels en natuurlijke pigmenten. Deze materialen worden soms in combinatie gebruikt met acrylverf en hulpmiddelen zoals gels, pasta’s en lijm. Zij probeert te ontdekken wat de mogelijkheden zijn van deze materialen. Een boeiend proces waardoor werken ontstaan met een aardse uitstraling. Daarnaast werkt zij van het voorjaar tot de herfst graag buiten (plein air) om zo met olieverf en penseel ter plekke de sfeer van een landschap of zeegezicht op doek vast te leggen.

Truus Martens (1956) volgde lessen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Vrije Academie in Haarlem en rondde in 2004 de Didactische Bijscholing voor Beeldend Kunstenaar af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij woont en werkt in Alphen aan den Rijn en geeft sinds 2003 teken- en schilderlessen.

Aansluiting

De kunstwerken van Truus Martens sluiten nauw aan op de thema’s van de interactieve vaste tentoonstelling in het Bezoekerscentrum De Veenweiden. Wat typisch is voor ons landschap en onze bodem ontdek je achterin de grote zaal van het bezoekerscentrum. Je vindt daar ook allerlei informatie over de natuur die in de Rijn- en Veenstreek het ontdekken waard zijn. Je wordt ook verwezen naar bijzondere plekken en activiteiten die je wandelend, fietsend of per boot kan gaan beleven. En wie weet wordt je wel zodanig geïnspireerd door de kunstwerken van Truus Martens, dat je zelf een poging waagt om ergens op een mooi plekje het landschap met penseel en verf op doek of papier vast te leggen.