Ondanks de geweldige storm die buiten woedde meldden zich de deelnemers op 20 februari rond half twee bij het Bezoekerscentrrum De Veenweiden. Doodnieuwsgierig naar wat de workshop ‘Plantaardige Kunst op schaal’ inhield nadat ze in een virtrine in het Bezoekerscentrum een aantal voorbeelden hadden gezien. En zeer geïnteresseerd naar wat kunstenares Marion van der Veen voor hen in petto had.

In ieder geval een uitzonderlijke uitdaging. Op tafel stond een een soort grote keukenrol’, kleine schaaltjes en potjes, als ook bij ieder een grote ronde glazen schaal. Na een uitleg van Marion over de werkwijze, kregen ze allerlei materialen uitgereikt. Zoals gedroogde bloemblaadjes van narcissen en hortensia, zeer kwetsbare plantenblaadjes en veertjes. die je uiterst voorzichtig alleen met een pincet kon hanteren. Verder was er lijm, papier, scharen en 3 kleuren zand.

Werkwijze

Er werd begonnen met een klein glaasje als een proefproject. “Het was nog een hele kunst om de lijm niet met je vingers aan te raken”, vertelt Alie Ariassa, een van de deelneemsters tevens vrijwilligster in het Bezoekerscentrum.”Anders raakt het beschadigd. Ook de onderkant van het glas moest je natuurlijk niet met lijm insmeren.”

Na dit probeersel mochten de deelneemsters met de grote schaal aan de slag .Die werd ondersteboven op de keukenrol geplaatst, zodat je er van alle kanten bij kon. Op aanraden van de kunstenares werd eerst op papier een schikking gemaakt hoe je de schaal kon versieren om – als je hierover tevreden was, het vervolgens op de grote schaal te lijmen. Tot slot kon je de grote schaal, maar ook het kleine glaasje als je dat wilde, door het gekleurde zand naar keuze gerold, zodat de lijmlaag en de decoratie bedekt werden.

Verrassend

Al met al best een precies werkje, maar al doende werden de deelneemster steeds enthousiaster. Hun creaties waren dan ook heel verrassend en mochten gezien worden.