Bezoekerscentrum De Veenweiden opende zondagmiddag 29 november speciaal zijn deuren zodat de inmiddels gepensioneerde klinisch fysicus Arie van ’t Riet een nadere inkijk rond zijn röntgenopnamen kon geven. Over belangstelling niet te klagen. Integendeel beide sessies waren volgeboekt. Alle bezoekers raakten niet uitgepraat over de presentatie en gingen enthousiast over wat ze hadden gezien terug naar huis.
Van ’t Riet vertelde met dode vogels, zoogdieren en amfibieën te werken. Deze vindt hij als verkeer- of raamslachtoffer, zoals vogels, zoogdieren en amfibieën. Hij krijgt ook wel eens dode vissen van de marktkooplui of reptielen van kwekers. Het is namelijk verboden om levende dieren bloot te stellen aan de risico’s van röntgenstraling.
In zijn studio bereidt Van ’t Riet de röntgenopnamen voor. Hij liet – onder andere aan de hand van een korte video – zien hoe hij daarbij te werk gaat. Het resultaat is een afbeelding van het natuurtafereel dat op een lichtkast bekeken kan worden. Tevens kan het negatief worden ingescand en op de computer bewerkt. Van ’t Riet gebruikt geen photoshop. Het gaat alleen om af en toe omdraaien van zwart en wit en om gedeeltelijk inkleuren van bijvoorbeeld de bloemen of planten.
Overigens heeft Van ’t Riet een speciale vergunning voor werken met het röntgenapparaat. Hij gebruikt een oud toestel dat afgedankt werd door het Deventer Ziekenhuis. Daar werkte hij voor zijn pensionering en was onder andere betrokken bij de opleiding van laboranten. In het bijbehorende practicum werden soms bloemen gebruikt om de eigenschappen van röntgenstraling te verduidelijken.
Verlenging Expositieperiode
De presentatie was dus op beide tijdstippen volgeboekt. Gezien de corona-maatregelen konden zogezegde last-minute boekingen en spontane aanmeldingen op de middag zelf niet worden gehonoreerd. Maar troost u, in overleg met Arie van ’t Riet is de expositieperiode in Bezoekerscentrum De Veenweiden verlengd tot eind januari. Afhankelijk van de dan geldende regelgeving bekijken we of en wanneer we deze lezing in de maand januari kunnen herhalen.