In de natuur is het deze tijd grote opruiming. Schimmels, met soms als vrucht van deze schimmel: de paddenstoel. Elfenbankjes en zwammen: ook dit zijn paddenstoelen.

Schimmels zijn geen dieren of planten. Het zijn organismen die – vooral in de herfst – dood hout, planten en bladeren afbreken. De schimmeldraden ruimen al dit organisch materiaal op. Zonder schimmels en hun paddenstoelen zou het bos in zijn eigen afval omkomen: meer dan 90 % van het dode materiaal wordt verwerkt tot voedsel voor bomen, planten en dieren.

Na de herfst, als de paddenstoelen verdwenen zijn, blijven de schimmels gewoon hun werk doen. Onder de grond, als een netwerk van schimmeldraden, het mycelium.

Onderstaande foto’s zijn deze maand door mij gemaakt in het Irenebos, Zegersloot-Noord. Trek dus ondanks de regen toch een keer de regenjas aan en bekijk al deze mooie natuurlijke processen, vlak bij huis. Heeft u vragen over paddenstoelen of heeft u een bijzondere paddenstoel gevonden, loop dan eens binnen in het Bezoekerscentrum De Veenweiden voor meer informatie. Ook organiseert het IVN speciale excursies voor paddenstoelen in de herfst.